Откриха арсен в детски храни на водещи производители

Учени алармират и за токсини в продуктите на Organix, Hipp, Nestle и Holle
Обновена: 11 апр 2011 11:57 | 11 апр 2011 11:56,
41
Откриха арсен в детски храни на водещи производители
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Олово и други токсични съединения са били открити в съставките, използвани за приготвянето на детски храни от водещи производители, като Organix, Hipp, Nestle и Holle, съобщи Дейли мейл.

Производителите уверяват, че примесите не представляват никаква опасност за детското здраве, но експертите не споделят оптимизма им.

Проучването било направено от шведски учени от медицинския университет в Стокхолм. Освен арсена учените са установили и наличие на кадмий, олово и уран.

Най-голямата концентрация на арсен е била открита в храните, приготвени на основата на ориз, при това именно продуктите, определени като „био“. Преди две години британската агенция по хранителни стандарти вече предупреди за оризовото мляко, съдържащо арсен. Веществото е способно да провокира не само отравяне, но и да предизвика ракови заболявания.

Арсенът попада в зърнените култури чрез торовете, а токсините – чрез почвата.

Според разчета на учените във всяка порция детска храна Organix съдържа 2 микрограма арсен, 0,03 микрограма кадмий и 0,09 микрограма олово.

В продукитте на HiPP – 1,7 микрограма арсен, 0,13 микрограма кадмий и 0,33 олово. В една от кашите на Holle е регистирарана концентрация на арсен от 7,3 микрограма, 0,38 микрограма кадмий и 0,26 микрограма олово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: арсенOrganixHippNestle Holle
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
uran.....smqtai