Щъркеловите гнезда в с. Белозем се увеличиха с още две

Двете нови двойки са свили гнезда на специални платформи върху стълбове, поставени по проект на кметството
25 апр 2011 15:41,
1
Щъркеловите гнезда в с. Белозем се увеличиха с още две
Снимка: Булфото

Щъркеловите гнезда в пловдивското село Белозем, община Раковски - "европейско село на белия щъркел" тази година се увеличиха с две и вече са 38, научи БТА от кмета на селото Иван Тачев. Той добави, че всички местни щъркелови двойки са се върнали още преди месец и вече мътят.

Благодарение на добрите условия и достатъчната храна в района щъркелите в Белозем винаги са имали средно по 3 малки. Една част от малките щъркелчета се връщат на следващата година и затова сега по дърветата край село Белозем има сериозна колония. Малките обаче нямат собствени гнезда, те са под 3 годишна възраст, не са в полова зрялост и старите не ги допускат до готовите гнезда, разказа кметът Тачев.

Двете нови двойки са свили гнезда на специални платформи върху стълбове, поставени по проект на
електроразпределение и кметството. Заради ремонта на покрива на училището в нови гнезда са и част от 22-те двойки от колонията, която гнезди там. Три са гнездата на покрива на източноправославната църква "Св. Георги Победоносец".

Жителите на селото очакват сред младите щъркели да има и от малките, които бяха опръстени миналата година. Кметът на Белозем припомни, че това е извършено по проект на стойност 15 000 лева, финансиран от ЕС. В рамките на същия проект е изградена и специална наблюдателна 5-метрова кула, от която еколози и любители могат да наблюдават живота на щъркелите на училищната сграда.

Щъркелите са повод и за много празници, единият от които е през май. За шеста поредна година Белозем ще бъде домакин на международен фестивал на белия щъркел, който е и част от майските дни на културата на община Раковски.

Белозем е деветото европейско село на щъркела и единствено у нас, тъй като в него са съсредоточени най-много
щъркели в България. Останалите осем села са в Полша, Германия, Унгария, Румъния, Словения, Турция.

Белият щъркел е защитен от Закона за защита на природата. В България гнездят между 10 000 -12 000 двойки, а
зимуват в тропическа Африка. Белият щъркел е висок един метър, има два метра размах на крилата и тежи до 4.5 кг. Освен с щъркела село Белозем е известно и с многото си млади хора и деца.

Около 650 са учениците до 12 клас, а 120 децата на възраст до 6 години. Полагаме за щъркелите същите
грижи, каквито и за децата си, коментира Тачев. Ако някое малко щъркелче падне от гнездото и се нарани веднага се праща в зоолечебницата в Стара Загора, отбелязва кметът. Щъркелите са обичани от хората и птиците явно го усещат, тъй като често могат да се видят да се разхождат между децата. Кметът на Белозем е намислил и туристическа атракция - да се закупят велосипеди за туристите, които да се придвижат с  возилата до реката и да наблюдават как се хранят щъркелите.

Благодарение на добрите условия в края на лятото, в деня на Свети Пантелеймон, от селото излитат около 200 птици с малките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Белоземщъркели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
браво! преди 12 години
това ми харесва! нека във дунавските села да се проведе една кампания по изготвяне на гнезда предназначени за щъркели!Безработни бол, които получават пари даром - нека поне си оправдаят по някакъв начин парите!Нека ние да направим света до добър и светъл с нашите дела!Празниците не са предназначени да седим на трапезата, да ядем, пием и да плюем околните ...Живота е доста кратък и поради това нека нещо да оставим за бъдещети поколения след нас