Ще лекуват рак чрез нагряване на туморните клетки

Холандски учени установили, че по-високите температури блокират ключова ДНК пътека
11 май 2011 21:50,
10
Ще лекуват рак чрез нагряване на туморните клетки
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нагряването на туморни клетки може значително да подобри ефективността в лечението на рака, са установили холандски учени, съобщи ABC.

Екип на д-р Роналд Канаар от Медицинския център "Еразъм" в Ротердам установи, че нагряването на споменатите клетки до 41-42 градуса по Целзий блокира ключова ДНК пътека, което позволява на радиацията и на химиотерапията да постигнат значително по-добри резултати.

Но някои учени все пак са скептични дали подобен метод би бил приложим в клинични условия. Д-р Канаар провел лабораторни опити, при които загрял туморите значително над телесната температура и постигнал дезактивирането на протеина BRCA-2, който играе ключова роля при успешното възстановяване на туморните клетки след  обработване с химиотерапия, радиация или с новото експериментално лекарство PARP-1.

Холандският екип установил, че по-високите температури блокират ключова ДНК пътека, която позволява на раковите образувания да се "съвземат", след като бъдат атакувани. Откритието може да послужи за успешното третиране на локални тумори, но д-р Канаар каза, че са нужни още допълнителни изследвания, докато се стигне до клиничното му приложение.

За да се постигне желаната местна температура от 43 градуса, е нужно нагряване на околната среда до около 54 градуса по Целзий, а това може направо да изгори пациента, уточнява ABC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
yshrgmmwi преди 12 години
k7O8ZM , [url=yujvhtovkxrj/]yujvhtovkxrj[/url], [link=dzmqqcjeelgs/]dzmqqcjeelgs[/link], dsdznechzmst/
5
0
 
0
 
! Отговори
от №1 преди 12 години
Благодаря за вниманието. На всяко нещо мярката му е майката. НО, за съжаление, никой няма печалба от това.P.S. "Всяко зло за добро" също звучи познато, нали...Аз лично при грип винаги оставям висока т-ра, тя е за кратко, и оздравявам за 3 дни. Защото е предназначена да умори вирусите-причинители на болестта.
4
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 1Да, това е така, повишената телесна температура е защитна реакция на тялото.Обаче, както пише накрая на статията, по-високи температури могат да увредят тялото, така че - всяко нещо да е с мярка!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това означава, че ключът за всичко е у нас. Тялото разполага с механизми на защита само. Би трябвало да се проучи опитът на поколенията и да се развиват правилно и стимулират те, а не само лекарства, които имат странични действия, операции, терапии и т.н.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Холандските учени май са закъснели - някои народи лекуват рак чрез заравяне на тялото в горещ пясък, а в северните страни сауната е профилактика.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за който не знае - Сега ясно ли е защо тялото само вдига температура до тези стойности? За да мори болните клетки периодично. А ние си сваляме температурата и спим спокойно. Да живеят таблетките и фармацевтичната индустрия.