Лепенка ще цери фъстъчената алергия

Годишно около 500 хил. души са изложени на смъртен риск от алергичната реакция
Обновена: 31 май 2011 14:10 | 31 май 2011 14:10,
0
Лепенка ще цери фъстъчената алергия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Френски учени са разработили нова лечебна лепенка, която изпуска в кожата малки количества фъстъчено масло, така че алергичните пациенти да не проявят свръхреакция при случайна консумация на фъстъчени продукти,  съобщи "Дейли телеграф".

Първите опити с новия продукт вече са започнали в Европа и САЩ, пише изданието. Изобретатели на антиалергичната лепенка са двама френски педиатри. Единият от тях е д-р Пиер-Анри Бенаму, който обясни, че лечебното средство трябва да бъде прилагано всекидневно в продължение на няколко години.

Лепенката значително ще намали леталните изходи. Годишно около 500 хиляди пациенти са изложени на смъртен риск при свръхалергична реакция към фъстъци и фъстъчени продукти, припомня вестникът. При тях дори и минимални количества от тези ядки могат да предизвикат анафилактичен шок, след който се преустановява дишането и циркулацията на кръвта.

В наши дни хиляди пациенти, страдащи от фъстъчена алергия, винаги носят със себе си малки инжекции с животоспасяващ адреналин при случайно поглъщане на фъстъчени продукти. Използването на лепенката значително ще ги улесни, информира БТА.

Хората с алергия към фъстъците много трудно се поддават на лечение. "Вълшебната" лепенка не предизвиква свръхреакция, защото фъстъченото масло не попада директно в кръвообращението на пациента, а се абсорбира чрез кожата, след което се поема от имунната система. Лечебното средство, след едногодишно приложение, предпазва от анафилактичен шок. А след 3 до 4-годишно носене, пациентът може да преодолее и алергичната си
реакция към фъстъчените продукти, считат френските учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари