Канелата забавя развитието на болестта на Алцхаймер

Екстрактът от кората й разрушава токсичните амилоидни плаки
Обновена: 29 юни 2011 14:41 | 29 юни 2011 14:40,
5
Канелата забавя развитието на болестта на Алцхаймер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Канелата може да се окаже "Свещеният Граал" в борбата срещу болестта на Алцхаймер, съобщи "Дейли експрес".

Специалисти от университета на Тел Авив смятат, че канелата, която се използва като подправка за различни ястия - от сладкиши до къри, може да забави и дори са спре развитието на невродегенеративното заболяване.

За целите на изследването учените са давали течен екстракт, наречен CEppt, от кора на канела на мишки и плодови мушици, при които били предизвикани симптоми на болестта на Алцхаймер. След четири месеца при всички тях е наблюдавано възстановяване на мозъчните функции и продължителността на живота.

Изследователите смятат, че екстрактът от кора на канела разрушава токсичните амилоидни плаки, които унищожават невроните - мозъчните клетки, предаващи информация.

Експертите са се вдъхновили да изследват действието на канелата от Библията, след като прочели, че древни свещеници са я използвали в мехлем за предпазване от инфекции при ритуални жертвоприношения.

"Резултатите от изследването са обнадеждаващи, но при мишки и плодови мушици. Не знаем обаче какъв ще бъде ефектът при хората, за това не трябва да бързаме да се запасяваме с понички с канела. Количеството, което би имало ефект при човека, трябва да бъде много по-голямо от използваното във всекидневното хранене", казва д-р Мери Дженсън от британската организация Alzheimer's Research UK.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Вирусна е болеста преди 12 години
Съгласно американски изследователи, още от 20-ти век, Алцхаймер е вирусна болест и обхваща най-вече възрастни хора. Това не означава, че млад Човек неможе да се зарази. Затова канибалите не изяждат мозъка на възрастен пленник. Те още много, много отдавна знаят, че храненето с мозъка на възрастен Човек, може да зарази и по-младите от племето.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Канелата смъква и кръвната захар. Само да вметна, че fruit flies на български не е "плодови мушици", а "винарки"
3
1
 
5
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Презирам голяма част от учените - всичи, които се занимават с ПЕДИЗВИКВАНЕ на лоши неща! /създаване на вируси, на болести, на лекарства със странични действия, на всичко, което уврежда околната среда и т н /
2
1
 
5
 
! Отговори
BEZ преди 12 години
"...на мишки и плодови мушици, при които били предизвикани симптоми на болестта на Алцхаймер." - Nali kazvaha, che ne znaiat kakvo predizvikva bolestta? Shte spodelyat li i s nas kakvo predizvikva simptomite.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Канелата сваля кръвното налягане - направо ми падат батериите .