Фармацевти негодуват срещу решение на НС

Браншовиците са против аптеки да работят без магистър-фармацевт
1 юли 2011 13:40,
15
Фармацевти негодуват срещу решение на НС
Снимка: Архив Булфото

Българският фармацевтичен съюз (БФС) за пореден път се обяви против приетите от парламентарната Комисия по здравеопазване промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Промените позволяват аптеките да работят дори и когато в тях не присъства магистър-фармацевт, каквото беше изискването досега.

Още по темата
Възможността аптеката да работи без присъствието на магистър-фармацевт ще доведе до реален риск за пациентите и до случаи на отпускане на продукти, които пряко застрашават живота и здравето им, обясняват от БФС пред БТА.

От съюза изразяват недоволството си и от друг приет текст, според който представители на пациентски организации и на съсловната организация няма да участват в състава на Комисията по цени и реимбурсиране.

През май фармацевтите излязоха на едночасови протести в цялата страна. Те настояваха за среща с премиера Бойко Борисов и преговори по спорните текстове, но до тях така и не се стигна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
efekta ot zakona преди 12 години
при тази промяна в закона ми е много интересно защо работодателя ще наема помощник фармацевти в аптеката като му трябва само един магистър и няколко козметички според мен помощниците ще карат таксита с тези промени, а фармацетите веднага щом се дипломират ще хващат самолета за Англия както и лекарите и мед сестритеА *** детос е изказват ще си пазаруват вибратори свинско тоалетна хартия и "АП4ЕТА" в бакалията
14
1
 
2
 
! Отговори
Академик Нерезов преди 12 години
и моята аптекарка ме съветва кой кондом да си купя, с миризма на банан или на киви, ама колко да е тънък, нали работа ще върша и то още как.Сега вече разбрах защо на тези хора им трябва висше образование.Ето аз оправям и комшийката си, Дорчето и затова ми казват Академик Нерезов! Друго си е човек с добро образование и съвършен рутинен опит, та даже и в секса, нали?
13
3
 
2
 
! Отговори
абе хора ..! преди 12 години
аз не виждам смисъла някои да учи за апеткар 5 (пет) години, няма смисъл. Ами сега тези аптекари са си живи търговци, нещо те да правят, я? Нито приготвят някакви мазила, нито някакви прахове ...Дошла аптекарката на работа, разкопчала си бялата престилка, ама така за да им видим пъпчето, а заедно и дантелената прашка ..; е, при добро желание можем да и погледнем и още някъде ..Какви фармацефти, за какво ни говорят, о, боже мой, това са класически търговци, хора които могат да го правят и 8 кла
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фармацевтите да си траят. За тях хляб винаги ще има - както за погребалните агенции. Едно време аптекарите САМИ ПРИГОТВЯХА лекарствата. Сега само трябва да им знаят имената...голяма работа...магистри
11
1
 
4
 
! Отговори
C преди 12 години
До "Госта" , все пак всеки сам си е избрал дали да учи за помощник или магистър(който е учил и положил повече усилия , естествено е да бъде на по-високо ниво ) и това, че помощника върши черната работа не е вярно, а аз мисля, че като един здравен работник трябва да защитаваш интереса и здравето на пациентите(все пак това е целта на здравеопазването), а не да плюеш срещу колегите си(което май е до възпитание) и мисля , че трябва сам да разбираш колко е абсурдно, ако се имаш за здравен работник..
10
4
 
1
 
! Отговори
гост преди 12 години
До "Изучения" ,който се изказва неподготвен ,пом.фармацевтите завършват не у-ще,а колеж който е към Мед. университет има разлика в науките :)))
9
3
 
0
 
! Отговори
гост преди 12 години
Те ще си доучат,но такива като теб не им дават възможност,а колкото до дисциплините те бяха идеологически и не вярвам да ги използвате в професията си сега,но основата е ЕДНА и не е необходимо някой да ги манипулира защото са се доказали в годините:)))
8
1
 
5
 
! Отговори
изучен преди 12 години
Помощник-фармацевтите,неточно наричащи се бакалавър фармацевти,са професионални бакалаври и не могат да награждат до магистър.Те просто си искат с постановление да станат магистри,с магическа пръчка,без да положат усилия.Образованието им е професионално,разбирай занаятчийско, а не академично.Дисциплините,изучавани в училище за помощници,не дублират дисциплините,изучавани в университета,та да надграждат.В момента ги манипулира организацията на собствениците на аптеки,и те се възползваха от случ
7
7
 
0
 
! Отговори
гост преди 12 години
Явно ти си фармацевт щом се засягаш,но аз работя в тази система и имам наблщдения,как си надраждате за специалност и ,ако сте колегиални дайте тази възможност и на колегите си/пом.фармацевти/,но Ви е страх даже да им дадте възможност да доучват както повечето от Вас са доучвали,мисля,че не заслужавате този жест зашотото за магистър се учи още години,а Вие надграждате:)
6
1
 
8
 
! Отговори
ц преди 12 години
Разбира се,че основната работа ще се върши от пом.фармацевта,магистъра му казва обаче как да я свърши.Магистърът управлява,пом.фарм. върши "черната"работа.Нормално.Иначе нямаше да има магистри и помощници.
5
7
 
2
 
! Отговори
гост преди 12 години
Няма какво да ги съжалявате фармацевтите,основната работа се извършва от пом.фармацевтите,така,че дали са там или не все тая...при тях няма толератност към колегите им пом.фармацевти.Нямат нужда от никаква подкрепа!
4
3
 
6
 
! Отговори
Колега преди 12 години
Аптекарите да се вдигнат на истински бунт, не да си стачкуват почасово. Събудете се! Направете подписка, обърнете се към WHO- тези закони са смешни, потърсете подкрепа отвън!
3
0
 
6
 
! Отговори
ц преди 12 години
ами естествено,лекарите от какво печелят,от здрави ли,кой за какво учил
2
0
 
11
 
! Отговори
pacient преди 12 години
липсата на квалифициран персонал в аптеката води до некачествено обслужване, шампоан и тоалетна хартия можеш да си купиш от супера, в аптеката искам някой дето знае какво ми говори а не проста продавачка ( с извинение) и аптеката е здравно заведение а не плод зеленчукА ти си ***
1
9
 
5
 
! Отговори
БОЛЕН преди 12 години
СЛЕД СЪДИЙСКАТА ГИЛДИЯ , ТЕЗИ СА НАЙ- АЛЧНИ , КАТО ПЕЧЕЛЯТ ОТ - КОЛКОТО ПОВЕЧЕ БОЛНИ , ПО ГОЛЯМА ПЕЧАЛБА!!!