Собственици на хотели и ресторанти дават 2% за квалификация

Само 2 процента от разходите на собствениците на хотели и ресторанти се заделят за квалификация на служителите им
6 яну 2005 14:10,

Само 2 процента от разходите на собствениците на хотели и
ресторанти се заделят за квалификация на служителите им, каза изпълнителният директор на Агенцията по туризъм Бисер Ялъмов на кръгла маса, посветена на обучението и образованието в туризма, в рамките на Четвъртата международна конференция "България - страна на мечтите", цитиран от БТА.

Ялъмов посочи данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2004 г., според които 92 процента от заетите в туристическия бранш са в частни хотели и ресторанти. По думите му бизнесът продължава да разчита на кадрите, подготвени от държавните училища и не проявява инициатива да търси форми за повишаване на квалификацията на служителите си.

Ялъмов съобщи, че по инициатива на Агенцията по туризъм, до края на годината ще започне работа трудова борса за кадри в туризма. Информационната система се изгражда по програма "Матра" на холандското правителство и ще съдържа информационна база данни за търсенето и предлагането на квалифицирани кадри по различните професии в туризма.

Според Любомир Панковски, член на УС на Българската
асоциация на туристическите агенции, туристическата индустрия предлага най-много работни места и развитието на квалификацията на кадрите е решаващ фактор за повишаване на конокурентноспособността на българския туристически проудкт.

Председателят на Българската туристическа камара Цветан
Тончев препоръча при изготвянето на бизнесплан предприемачите да планират и броя, квалификацията и
професията на необходимите им човешки ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание