Започва почистването на Рила

Доброволци ще събират отпадъци около хижа "Чакър воевода"
Обновена: 26 авг 2011 11:35 | 26 авг 2011 11:30,
18
Започва почистването на Рила
Рила. Снимка: Архив, Булфото

За 13-и път сдружение "За Земята" организира почистване на високопланински и труднодостъпни защитени райони.

Акцията тази година е в Национален парк "Рила". От екосдружението са избрали да разчистят района около хижа "Чакър воевода“ над Боровец.

Почистването ще продължи 6 дни и ще обхване маршрути в радиус до 4 часа туристически ход от хижата, включително пътеките към връх "Мусала", хотел "Заврачица" и лифт "Ситняково".

От сдружението очакват приблизително 100 души от цялата страна да се присъединят към палатковия лагер до хижа "Чакър Воевода".

Тази година по време на почистването организаторите са включили в маршрута демонстрация на разпаднали се бунгала.

Така освен стандартните пластмасови и метални опаковки, участниците в лагера ще изнесат извън територията на парка и остатъци от постройки.

За първа година акцията е финансирана само чрез доброволни дарения на хора, които подкрепят идеята и духа на почистванията, отбелязват от "За Земята".

От 1999 година насам чрез инициативата са събрани над петдесет и два тона отпадъци от ключови високопланински езера, върхове, хижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
KU4E преди 12 години
Добре, нека да се почиства! Не трябва да има отпадъци и мръсотии! НО... КОГА ЩЕ ПОЧНЕМ ДА ПРЕВЪЗПИТАВАМЕ ТЕЗИ, КОИТО ЗАМЪРСЯВАТ? Винаги ли едни ще разрушава, замърсяват и съсипват, а други доброволно ще отстраняват безобразията и ***!? Нещата не трябва ли да се съсредоточат и върху превъзпитанието? Че то иначе спасение няма? Ето преди малко чета, че рзчистили сметище някъде си? Ама ако не си понесат наказание тези които са го направили, то пак ще се появи!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И къде са сега тия от комсомолската организация на ГЕРБ, дето уж чистиха на Бузлуджа? А, да, тогава само се отчиташе дейност и се създаваше 'новина', а сега трябва и да се работи! Е, нормално е да ги няма, щом става дума за бачкане, те се учат от Партията-майка ГЕРБ.....
15
0
 
2
 
! Отговори
буба до 12 преди 12 години
Тоя цитат е от миналогодишното почистване, т.е. 2010 :) така че - таксата 10лв си остава. Колко от вас биха отишли?
14
0
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Колега, дай ми линк къде точно пише че може да не плащаш 10лв. Аз съм човек на принципа и точността и ако са казали че има такса 10лв, значи има такса 10лв!!!И не ми е до парите, имам си ги, ама е обидно да има 10лв такса!!!Мария, случва се някой да забрави нещо. Аз примерно миналата зима изпуснах една бутилка минерална вода в едно езерце - имаше ураганен вятър...
13
0
 
6
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Аз не разбирам как отиваш в планината и си хвърляш болкуците!!! Значи като отиваш и носиш пълна раница с вафли (примерно) не ти тежи, ама като я изядеш вафлата и хвърляш опаковката!!! Да не би да тежи толкова много тази опаковка.ВЗЕМИ СИ Я ПАК В РАНИЦАТА! И ще се спре с това мащабно почистване на планината, защото няма да има ***!
12
1
 
3
 
! Отговори
друг цитат от ЗаЗемя преди 12 години
Палатки ща са нужни, спални чували, шалтета, канчета, фенерче/челник, топли дрехи. Без записване, директно можете да се представите на старата хижа на 24ти, и да се влеете в почистващата вълна (но все пак ще се радваме ако изпратите е-маил за потвръждение на zazemiata....). Храната (вегетарианска) ще бъде осигурена срещу скромна такса участие, която да покрие разходите по организацията. така че..... който наистина иска - отива и чисти, може и без записване и без да дава 10лева.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз се имам за стопанин на планината, така че си чистя след канените и неканени гости.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък не мога да разбера до кога едни ще замърсяват а други ще чистят след тях??? Някои се мислят за привилегировани !
9
0
 
3
 
! Отговори
правете и вие така преди 12 години
маршрут Боровец - хижа "Вада" - хижа "Седемте езера" - връх Мальовица - хижа "Мальовица" - заслон "Страшното езеро" - хижа "Рибни езера" - хижа "Гранчар" - хижа "Трещеник" - язовир Батак По целия път събирах всички ***, които видях. Оставях чантичките в хижите, които се почистват редовно. И не платих 10 лева за участие...
8
1
 
2
 
! Отговори
буба преди 12 години
цитат от сайта на zazemiata.org"Палатковият лагер ще бъде на поляната пред хижа Чакър Воевода. До хижата се стига по добре маркираната пътека от Боровец за 2.5 часа. Необходими са: палатка, спален чувал, шалте, канче, водоутойчиви и топли дрехи, музика и хумор. Ще има вегетарианска храна, както винаги. Почистването ще се случва по маршрутите х. Чакър Воевода вр.Мусала, х. Заврачица, лифт Ситняково.Таксата за участие е 10 лв, срещу която първите 100 участника ще получат и тениска."така че..
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бубо, не е точно така. на сайта на ЗаЗемята пише че парите са за осигурена храна
6
6
 
7
 
! Отговори
буба преди 12 години
Всичко е много хубаво написано. Но знаете ли цялата истина?Аз тая година много исках да участвам и проучих условията и две неща не ми допаднаха:1) трябва аз сам да си нося палатка и спален чувал2) трябва дадеш 10лв такса участие и ще получиш тенискаПървото не ме бърка - или ще спя при друг или ще ходя до боровец.Ама да ми искат 10лв такса за да чистя?!? Не, мерси :)))Защо всичко хубаво в тая страна трябва да се опорочи?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен опазване на околната среда, трябва да се погрижим и за чистотата на водата. Това е течност, живо същество и притежава памет, както разбираме от филма "Великата тайна на водата". Препоръчвам на всеки да го изгледа в youtube да речем
4
1
 
1
 
! Отговори
Homo Solaris преди 12 години
Браво! Една хубава кауза!Още една хубава кауза е и да се разпространи информация за начина, по който съвременната цивилизация може да излезе от задънената улица и да тръгне по пътя на разумното устойчиво развитие чрез прилагане на гледане на слънцето - sungazing. Практиката е дадена от Хира Ратан Манек и цели възстановяване на психическото и физическо здраве на съвременния човек и опознаване на истинската му духовна същност. За повече инфо живте филма в youtube Homo Solaris в 3 части.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на хората от "Сдружение за Земята" , да ги подкрепим кой с каквото може.
2
0
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Хвала!Ако се замислите-52 тона свалени за малко повече от 10 години....*** нали преди това са били качени горе!И това сигурно е 1/10.
1
1
 
6
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Хотел ''Заврачица'' :)