Медицината не е търговия, отсече здравният министър

Не съм забравил случая от Провадия, каза Константинов
1 сеп 2011 11:17,
49
Медицината не е търговия, отсече здравният министър
Стефан Константинов, министър на здравеопазването. Снимка: БТА

"От може би 10 години нямаше лекар с взети права. Когато има грешка, не се поколебахме да го направим. Имаме уволнени директори, имаме лекари с отнети права и имаме наложени много санкции", заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов пред Нова телевизия.

Когато има небрежност, тя е индивидуална и трябва да бъде наказвана, коментира министърът случая на Милко Михалев от Провадия, чиято ръка беше ампутирана вследствие на извършена коронарография.

"Случаят не е приключен. Проверките вървят. Не съм го забравил", заяви министърът.

Когато всичко приключи и ако се потвърдят първите констатации на Медицински одит, лекарите ще бъдат сурово наказани, закани се Константинов.

Извън конкретния случай обаче трябва да се проверява дали небрежността при лечение е индивидуална, или свързана със системата, която трябва да се промени и да не допуска грешки, допълни той.

Още по темата

"Има медицински стандарти с ясни правила за това как трябва да се лекува човек, критерии, по които се следят лабораториите. Ние имаме правилата, но те трябва да се съблюдават. Финалната инстанция обаче е съдът", продължи министърът.

Константинов обясни, че не бива от един случай да се генерализира за цялата здравна система.

"Доверието между лекар и пациент е основното и ако то бъде нарушено, страда целият процес. Медицината не е търговия и икономика, в основата й е доверието", заяви Стефан Константинов.

Важно е качествено лечение и достъпност във всички точки на страната, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
До44 прост преди 12 години
не е вярно - първо се пита за името!И второ абсолютно задължително е да се изясни социалния статус на пациента ,защоот има и професионални болести.....пита се и за болести с рода ......но не за да ги таксуват......
47
2
 
3
 
! Отговори
MD преди 12 години
Тоя, Константинов, дали си е пил антипсихотиците тия дни или пак се е инсолирал продължително? Не била икономика медицината - да, бе, да. Ако не си здравно осигурен - нямаш право на лечение. Ако нямаш пари - няма с какво да си купиш лекарства. Ако болницата е закъсала - няма с какво да се храниш, докато си на лечение, да не говорим, че болниците купуват възможно най - евтините консумативи и медикаменти. Медицина има само в учебниците от соца, сега всичко се продава! Дори и здравето. На кило...
46
1
 
8
 
! Отговори
да, ама не преди 12 години
Медицината не е търговия, медицината е БИЗНЕС !
45
1
 
5
 
! Отговори
А ЗАЩО ,..... преди 12 години
..ИМА ТЕРМИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ,КАТО ......"ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА "?
44
4
 
1
 
! Отговори
даааа, преди 12 години
Г-н докторе---обратното на търговията е ....ДАЛАВЕРАТА ,не по врат ,ами по ....ШИЯ?
43
5
 
7
 
! Отговори
Пази Боже, сляпо да преди 12 години
А бе тикво бръсната с ехидната осмивка. Що лъжеш? Ние да не сме без очи та да не виждаме какво става. Болниците и здраво опазваната система са най - големите търговци в сивата част. Ръгат ти в ръката системата и ако не си платиш ти спират кранчето. При първа среща с доктора ти задават въпроси от рода: Къде работиш, с какво се занимаваш, на каква длъжност ... а не какво те боли.Всичко е за пари, колко да ти искат. А измислените направления отиват в кошчето. Не, че и от там не източват пари.
42
6
 
3
 
! Отговори
МЕРИ преди 12 години
медицината не е търговия ,НО ЛЕКАРИТЕ СА ЕТ.АЛЪШ ВЕРИШЪТ Е МНОГО ГОЛЯМС ВИСОКА ЦЕНА ,ТАЧЕ Г-Н МИНИСТЪР СВЕРЕТИ СИ ЧАСОВНИКА.
41
1
 
10
 
! Отговори
мами преди 12 години
Този министър откакто е дошъл на власт не си е мръднал малкия пръст абсолютно нищо не е направил напротив болниците потъват с всеки изминал ден. По безличен и некомпетентен министър не е имало. Безгласна буква!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
4
 
8
 
! Отговори
Сталин преди 12 години
Медицината не е търговия, отсече здравният министър!!!Искаме лекуването да е безплатно, а лекарите да са ни слуги денонощно. И при грешки да се наказват жестоко - Без права и затвор. Искаме да се смачкат всички лекари в България, всеки да може да ги бие, убива и граби когато и както му падне. Да им се забрани да емигрират,за да можем да се гаврим с тях....ЛЕКАРИТЕ СА СЛУГИ НА НАРОДА! ДА ЖИВЕЕ РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКАТА КЛАСА!Заплащане ли? На слугите-слугинското!
39
6
 
8
 
! Отговори
Плащаш за да живеш преди 12 години
Медицината не е място за търговия, а за "доброволни" дарения. Всеки болен го е изпитал на гърба си.
38
8
 
7
 
! Отговори
миро преди 12 години
От 10 години нямало лекар с взети права , от 2 години с ГЕРБ не е имало толкоз умрели хора и деца , заради некадърните ГЕРБЕРСКИ назначени докторчета......
37
6
 
13
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Уважаеми ГЕРБ - вие откраднахте най много пари от здравеопазването за 2 години, вие сте абсолютните крадци и бездарници, заради вашето безхаберие и некадърност умряха и отрязаха ръцете на Българските граждани- вие сте позора на обществото пред ЕВРОПА , всичките сте асвалтаджий от партия ГЕРБ
36
8
 
2
 
! Отговори
Илия преди 12 години
"От може би 10 години нямаше лекар с взети права. Когато има грешка, не се поколебахме да го направим. Имаме уволнени директори, имаме лекари с отнети права и имаме наложени много санкции", заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов пред Нова телевизия. Но имате и най голяма смъртност на пациенти и злоупотреби откакто ГЕРБ е на власт бе чиновник недодялан...ОСТАВКА както и предишните министри в здравеопазването подадоха. !!!!
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Медицината не е търговия,а е добре платена и уважавана професия навсякъде по света,където не управляват хора с тоталитарно мислене и биография.
34
0
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
Като са ти дистрибутори на лекарства, *** в аптеката да те оперират или лекуват, когато в 2 ам ти стане лошичко.***. Не се научихте, че лекарите са лекари, инженерите - инженери и всеки трябва да си има тясна специализация, да си получава добре и да се раздава в това, което прави. Всеки е мн кадърен по всички въпроси от живата и неживата материя
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи да няма пари за здравеопазване, да няма пари за лекари, да няма пари за лекарства, да няма пари за нищо...НОВашият колега министър можа тия дни да вдигне сватба за над 100 хил.Е, явно аз съм в лоша компания, но не познавам НИКОГО, който може да си позволи такава сватба.Хората на зъболекар не ходят, понеже нямат 100лв за зъб, ами сега и домашно раждане и смърт ще има, понеже не отделяте пари за важните неща!***! Кръгли, тотални ***!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Медицината не е търговия, а бизнес !
31
10
 
7
 
! Отговори
antiES преди 12 години
лекарите са едни дистрибутори на лекарства и нищо друго
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Медицината не е търговия,но това не пречи на Британската Здравноосигурителна държавна каса да отделя над 103 000 000 000 паунда годишно за медицинска дейност.Ехооо,четете ли,фарисеи?Качествено здравеопазване без много инвестиции никъде по света НЯМА!
29
2
 
14
 
! Отговори
Елф преди 12 години
Трябва да се спрат да се плащат здравни вноски и Здравната каса да се премахне като ненужна-Министъра го каза:Медицината не е търговия!Браво!Най-после един сериозен политик да го каже ясно на хората-Спрете да плащате здравни вноски-медицината не е търговия.Тя може и на фотосинтеза и на идеали.Докторите без идеали,които искат заплати-бърза екзекуция!Супер!.....И ВОДАТА Е НА ВСИЧКИ,И ТОКА Е НА ВСИЧКИ,И ПЪТЯ Е НА ВСИЧКИ.Никой да не плаща данъциусметки и винетки!!!Браво на царя на ***!