Събраха 4,5 т желязо и тон гнусни опаковки в Рила

Завърши акцията по почистването на планината
Обновена: 2 сеп 2011 16:22 | 2 сеп 2011 16:21,
37
Събраха 4,5 т желязо и тон гнусни опаковки в Рила
Рила. Снимка: Архив, Булфото

За седмица доброволци от цяла България са събрали 4,5 т желязо и близо тон стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и домакински принадлежности в Рила планина.

Такъв е резултатът от 14-ата акция на „За Земята“ за почистване на защитени територии у нас, отчитат от екосдружението.

Отпадъците са събрани предимно от околностите на “Жълтоезерна поляна”, разположена близо до хижа “Чакър Воевода” в Национален парк “Рила”.

Почистени са основните и най-често посещавани туристически маршрути в района – от Чакър Воевода към хижа "Марица" и връх Мусала.

“Отпадък са и разрушаващи се постройки, които с вида си често представляват много по-значително визуално замърсяване, като оставим настрана токсичните материали, вложени в строителството им”, коментира в съобщение до медиите Десислава Стоянова от „За Земята“.

С помощта на специална техника доброволците са демонтирали и извозиха вън от територията на парка над пет рушащи се постройки от Жълтоезерна поляна.

“Преди да построим каквото и да било, трябва да помислим какво ще се случи с него след 30, 50 или 100 години. Подобни полуразложени постройки и обекти за демонтиране има навсякъде по българските планини и защитени територии.

Още по темата

Голямата част от строителните отпадъци, особено остарелите като стъклената вата, не се приемат за рециклиране от която и да било компания за преработка на отпадъци”, предупреждава Филка Секулова от екосдружението.

Тазгодишното почистване на Рила е било финансирано с дарения на 37 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 12 години
БРАВО!БРАВО!Кога преди се правило такова почистване?!Нека сега и да я опазим чиста РИЛА!
35
0
 
5
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Мда, номер 35. Много, ама много си прав. Възпитанието на масите отстъства,просто защото няма кой да ги възпита. Манталитета е под всяка критика. Повтарям-на масите, защото все пак има една малка част, която е нормална.
34
0
 
9
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
до KU4EМанталитета, колега и възпитанието! Погледни на една автобусна спирка, в който и да е град. Няколко души закусват, или отварят кутия цигари - само 1 или 2 от тях, ще изхвърлят хартийката в кошчето, а останалите - направо на тротоара. Правят го пред очите на останалите хора, без да им пука. А всеки знае, че могат и да го глобят общински инспектори.. Какво чакаш от такъв навръх планината, насред гората или на плажа?Страшна, грозна и жалка картинка, но е факт
33
0
 
4
 
! Отговори
ножа по Бтв преди 12 години
Ял, пил и фърлил !
32
0
 
5
 
! Отговори
артемида преди 12 години
ДО 21: Приятелю, лъжеш се. Това, което предлагаш граничи с фантастиката, а България никога няма да стане по-привлекателна от Швейцария. ВЕрвай ми-живея именно в Швейцария и разликата между двете страни е убийствено голяма.С ужас установявам, че цялостното състояние на България/човешки взаимоотношения,соц.среда,икономика,природа../ става все по-лошо с всяка година. Това не е укор, а факт, суха констатация. Аз си признавам,че нямам намерение да се боря с вятърни мелници-вие ако можете, правете го.
31
0
 
2
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Честито на почистилите-само почистване не стига. Трябват и крути мерки за предотвратяване на поредното замърсяване, което със сигурност ще е много бързо.Догодина пак ще чистите на мизерниците. *** правят ***.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 1 ами стани ***! стига сте мрънкали ами се научете да си прибирате ***. да не би извънземни да са го стоварили там ?
29
0
 
8
 
! Отговори
да бе преди 12 години
Категорично не трябва доброволци да почистват мръсотията, правена от некултурни простаци, пияници и просто пройдохи, които нагло, НАРОЧНО замърсяват. ТЕ НАИСТИНА са ***. Долнопробна, разрушителна, късогледа, горда с просташките си изцепки, хилеща се, вършейки безобразията си. За такива - глоби - жестоки, както в Гърция, Швейцария, САЩ и други бели страни. Да не може година да си купи бирата - единственото му "интелектуално" удоволствие. А ни сме опуснали простащината, та пък и да и чистим!
28
0
 
0
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
за пътеките си прав, обаче за водата дето ставала да пие ... не си познал. а по въпроса за тълпата - помня че когато голямата хижа още беше на етап бетон (голи стени и покрив) не обичах да ходя по езерата заради тълпата август месец. Хижата профункционира много преди лифта.Сега разликата е повече хора се качват с лифта, но и по-голяма част от тях си заминава пак с него. Така че горе не спят едни хиляда души които иначе щяха да спят там на палатки. А те не само спят но сер_т, ако се сещаш...
27
1
 
6
 
! Отговори
KU4E преди 12 години
Венелине, трябва да се учат да пазат, а не да им чистим! И ти и бтв, а и другите телевизии имате тази възможност да образовате и от вас да се учат по младите, а и не толкова младите как и къде ,какво да правят и как де се държат! Миналата година на плажа на Силистар, след Синеморец, видях камари с празни бутилки от мин. Н2О. И като имаш предвид, че до там се стига само с кола! Какво има пречи на плажуващите да си вземат празната бутила и да си я хвърлят в селото в кофа! Ама на българска рабо
26
8
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
*** си ти,изпражнение ***.
25
1
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
тачат се казва,***
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно пък селяните тачът природата повече!
23
4
 
19
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
Преди лифта водата от езерата ставаше за пиене, пътеките не бяха по 2-3 метра широки и половин дълбоки, нямаше по 5000 човека всеки ден горе... Тая ***, колкото и да се старае да пази чисто (а тя не пази), няма как да не мърси и да не руши. А е имало само няколко фаса, щото ако и едни да цапат, други будали след тях чистят.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
скоро ходих на 7-те рилски езера.страхотна чистота.видях само няколко фаса
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Патриоти!Почистено е .Можете да започнете отново да цапате,така както си знаете!
20
0
 
17
 
! Отговори
do 12 - СуперИдеи преди 12 години
Казвам ви хора, ако изчистим България и подобром обслужването (най-лошото в Европа) нашата родина ще е по-привлекателна и от Швейцария. ;-))))))))))))))))) Привлекателна за "на запад също хвърлят *** наляво и надясно".
19
0
 
48
 
! Отговори
Бат Васко преди 12 години
Селяндурски манталитет. Отиваш сред природата, ядеш, пиеш и си оставяш ***. И като идеш следващия път си казваш "Е-е-е-е б*си мизерията"!
18
0
 
16
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Баровец хвърляш и някой ходи да събира след теб а?????? А после питаш защо парите ти отиват за социални помощи на *** - защото някой ходи да събира след теб!
17
0
 
20
 
! Отговори
7777777 преди 12 години
Всички много приказват, но съм сигурен че не си учат децата да изхвърлят гнусните опаковки в кофа за *** и ако няма такава да ги носят докато намерят такава. а това е и техен манталитет. Даже най-елементарното е когато си хвърляте фасовете от колите, балконите и т. н. Затова има *** в България , за да ви чистят и затова им плащаме и социални помощи! Изхвърляйте си *** на определените за това места!