В Уиндзор минават на екологична енергия

Замъкът на британския монарх ще се захранва от водите на река Темза благодарение на две турбини
Обновена: 9 сеп 2011 12:16 | 9 сеп 2011 12:13,
1
В Уиндзор минават на екологична енергия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британската кралица Елизабет Втора направи стъпка по пътя на използването на възобновяемите енергийни източници, съобщи "Кориере дела сера".

От ноември замъкът Уиндзор на британския монарх ще се захранва от водите на река Темза благодарение на две турбини с Архимедов винт. Те ще произвеждат и допълнителна енергия, която ще захранва още 400 жилища.

Турбините са произведени в Холандия срещу 700 хиляди британски лири. Заедно с допълнителните им части и монтажа те излизат 1 милион британски лири.

Проектът за захранване на Уинзорския замък с подобни турбини датира от 2007 г. Заради редица трудности той се
осъществява едва четири години по-късно. Турбините ще започнат работа през ноември. На пълни обороти те ще работят обаче едва догодина и тогава замъкът действително ще получава 100% от електричеството си от тях.

Винтовете на Архимед, за които се твърди, че са изобретени от великия древногръцки учен, от хиляда години са
използвани за изкачване на водата от по-ниски нива до по-високи. Сега те се използват в турбини в малки водноелектрически централи.

В случая с Уиндзор турбините ще издигат водата два метра. Те са дълги 12 метра, а диаметърът им е 4 метра.
Турбините ще се въртят със скорост от 22 оборота в минута. Произведената енергия ще бъде от 17 хиляди киловатчаса на година. Смята се, че турбините ще помогнат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 790 000 килограма годишно, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма как хем да издигат водата, хем да произвеждат електричество, водата ще пада през тях и ще ги върти. Намерих оригиналната статия, там си е написано правилно, но тук малко са се загубили в превода май:)