Делфините осъзнават какво е смъртта

Мозъците на тези бозайници са надарени с невронни връзки
Обновена: 11 сеп 2011 15:47 | 11 сеп 2011 14:13,
90
Делфините осъзнават какво е смъртта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Делфините оплакват своите покойници и осъзнават какво е смъртта, гласят резултатите от международно проучване на изследователския морски институт "Тетис" със седалище в Милано. Научният екип, воден от испанеца Хуан Гонсалво, съсредоточил вниманието си над бутилконоси делфини край бреговете на Гърция.

Според проучването, публикувано в сп. "Нейчър", тези морски бозайници реагирали по различен начин на спецификата на смъртта. Поведението им било различно в зависимост от това дали техният събрат се е споминал внезапно или след дълга болест.

С това делфините се нареждат сред другите социални животински видове, оплакващи своите смъртници, като горилите, шимпанзетата и слоновете. Мозъците на тези интелигентни морски бозайници са надарени с невронни връзки, които задействат емпатията или чувството за състрадание.

Гонсалво започнал да изучава популациите на делфини край гръцкия остров Амвракикос още през 2006 година. През 2007-ма се натъкнал на странен случай. Майка оплаквала внезапно умрялото си малко, като го издигала до повърхността в отчаян опит да го накара да диша. Това продължило в продължение на два дни и този жест добил френетичен характер. Според екипа така реагирали екземплярите на внезапна смърт.

През 2008 Гонсалво се натъкнал на друг подобен случай. Стадо делфини било заобиколило 3-месечно бебе, което носело признаци на отравяне с пестициди и тежки метали. Групата изглеждала стресирана и плувала конфузно около умиращото животно. Но то явно дълго е страдало от отровата. Стадото му помагало да изплува, но след един час то умряло. Учените си помислили, че майката ще остане до него още ден-два. Но тя веднага го напуснала, заедно с групата. Гонсалво предполага, че майката е била "психически подготвена" за неговата неизбежна кончина, добавя БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: смъртДелфини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
9
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
По природа даже самоуките хора са по миролюбиви от дресираните учени!)
46
11
 
0
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Ами ходил съм няяяколко пъти на Делфинариум, гледал съм спектакли с делфини..ВИНАГИ побутват отзад..дали ще е лодка дали ще е дете с пояс. И детето с пояс ли го побутват по ташаците? Хахахах, забавно е с теб, с такъв който може би на живо не е виждал делфин.
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
но истината е че делфин който не е дресиран, никога няма да те нападне в открити води. ---------------- Не може ли да е самоук?
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
42, тебе явно доста са те побутвали делфините, та знаеш, че е винаги изотзаде :)) А сигурен ли си, че са били все делфини? Нали нямаш очи на тила си? :))
43
1
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
но истината е че делфин който не е дресиран, никога няма да те нападне в открити води.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изследванията върху делфините са започнали, за да проучат доколко е възможно да ги дресират да пренасят мини до вражеските кораби, не за друго. Първите делфинариуми са били военни.
41
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човекът, шимпанзето и делфинът са единствените животни, които разбират, че виждат себе си, когато се гледат в огледалото. Те са интелигентни животни, не като ония 240 в Народното Събрание.
40
1
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Побутва те делфина винаги като си с гръб към него.Това е инстинкт при делфините. Топките ти на задните ти части ли са случайно?
39
2
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Няма ти стигнат парите за едно кило даже. По - скъпо е от на Доган месото. Него и за милиони не искат да го очистят, а един делфин е безценен.
38
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, на мене не ми е се едно дали ме побутва по топките женска или мъжка муцунка, но ти явно не праиш разлика :)))
37
39
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чувал съм, че делфинови пръжоли били бая вкусни? Някой държи ли ферма да си купя две кила?
36
1
 
9
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Мъжката и женската делфинска муцуна е все една. Те те побутват с муцунките си, аверче...не с друго!
35
4
 
0
 
! Отговори
34 преди 12 години
хахаха, не, бе, неприятно ми е, ами ако делфина е мъжки? :)))
34
4
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Един *** винаги така ще го усеща това докосване. Той даже ще се изпразни още докато го побутнат. Ти *** ли си падаш? Кажи си честно, не се стеснявай!
33
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
До 31Пич, ти ме умря!:))))))) Как не те мързи да пишеш толкова много?:))))))))))))
32
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да кръжат делфини да те побутват по банския да си играят с теб--------------- Тоест, все едно някой да ме бара по Г3 или по топките....
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забравих и Косат-халва :)))
30
9
 
5
 
! Отговори
Асоциации преди 12 години
Косат, Косатка, Косатче, Косатчица, Косатченце, Косатчище, Косатюга, Косатина, Косатита, Косателло, Косатур, Косатуй, Косатле, Косатленце, Косат-баба, Косат-паша, Косатейка, Косат-лейка, Косат-пейка, Косат-бейби, Косат-мейби, Косат-Гей, Косат-гиби, Косат-малЪ, Косат-френдли, Косат-прууф, Косат-ейбъл, Косатъбъл, Косатович, Косатоски, Косатсон, Косатсен, Косатенко, Косатийнен, Косатидзе, Косат-оглу, Косат-иглу, Косат-ага, Косатаа, Косатлък, Сакатлък, Сакатидзе, ....
29
1
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Със сигурност ще се почувстваш в друг свят...поне аз така си мисля....да кръжат делфини да те побутват по банския да си играят с тебМечта нереална наистина.
28
5
 
5
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕЙБ!! преди 12 години
А в ГЕЙберските държави ги избиват с Калашници ,а ГЕЙберските чиновници ги наричат "риби"......