Делфините осъзнават какво е смъртта

Мозъците на тези бозайници са надарени с невронни връзки
Обновена: 11 сеп 2011 15:47 | 11 сеп 2011 14:13,
90
Делфините осъзнават какво е смъртта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Делфините оплакват своите покойници и осъзнават какво е смъртта, гласят резултатите от международно проучване на изследователския морски институт "Тетис" със седалище в Милано. Научният екип, воден от испанеца Хуан Гонсалво, съсредоточил вниманието си над бутилконоси делфини край бреговете на Гърция.

Според проучването, публикувано в сп. "Нейчър", тези морски бозайници реагирали по различен начин на спецификата на смъртта. Поведението им било различно в зависимост от това дали техният събрат се е споминал внезапно или след дълга болест.

С това делфините се нареждат сред другите социални животински видове, оплакващи своите смъртници, като горилите, шимпанзетата и слоновете. Мозъците на тези интелигентни морски бозайници са надарени с невронни връзки, които задействат емпатията или чувството за състрадание.

Гонсалво започнал да изучава популациите на делфини край гръцкия остров Амвракикос още през 2006 година. През 2007-ма се натъкнал на странен случай. Майка оплаквала внезапно умрялото си малко, като го издигала до повърхността в отчаян опит да го накара да диша. Това продължило в продължение на два дни и този жест добил френетичен характер. Според екипа така реагирали екземплярите на внезапна смърт.

През 2008 Гонсалво се натъкнал на друг подобен случай. Стадо делфини било заобиколило 3-месечно бебе, което носело признаци на отравяне с пестициди и тежки метали. Групата изглеждала стресирана и плувала конфузно около умиращото животно. Но то явно дълго е страдало от отровата. Стадото му помагало да изплува, но след един час то умряло. Учените си помислили, че майката ще остане до него още ден-два. Но тя веднага го напуснала, заедно с групата. Гонсалво предполага, че майката е била "психически подготвена" за неговата неизбежна кончина, добавя БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: смъртДелфини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
7
 
! Отговори
до #25 и #24 преди 12 години
Спорът ви е излишен.Това с "косатка, косатче, косат" беше просто шега, също както "женското на пръч е пръчка".Иначе по темата неслучайно в едно предаване, в което представяха "50 неща, които трябва да направим преди да умрем", фигурираше плуването сред делфини.
26
1
 
1
 
! Отговори
от 24 преди 12 години
Абе вие от Луната ли падате бе? Не сте ли чували от хора гледащи бебето в люлката" какво прекрасно човече си имате"?????? Хахахахахахахаххахахахахахаха
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vbox7/play:fe1bc8f412 - ето едно миролюбиво сладко създание наречено морска крава.Благодарение на добрите и нормални хора вече не е изчезващ вид.Гледат си ги в зоокътове че и в естественото им обиталище. Малко мяза не делфин и е много смешно - май се храни с водорасли. :)))
24
1
 
2
 
! Отговори
от 24 до 14 преди 12 години
Мога ли да напиша "роди се сладко човече на семейството"? Мога! Тихо тогава!
23
3
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Егати логиката дето изкара. То тогава аз да напиша тогава Човечка-човече - Човек....по малоумната ти логика!!! Хаххаахаххаха
22
1
 
3
 
! Отговори
16: преди 12 години
Мисля че разделителната линия е свободната воля. Ако не се лъжа има и животни които убиват за удоволствие, или за игра, не знам точно. Но те нямат моралната система, моралният избор. Чувството за вина не знам точно кога се явява в еволюцията. Това са философски работи, които обаче все по често започват да намират своето чисто научно тълкуване.
21
7
 
1
 
! Отговори
do 6 преди 12 години
i nie ot gerb mrazim delfinite za6toto sa inteligentni i ne bixa se zablodili kato ovce po dumite na boko
20
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Животните трябва да се избиват за манджа и кожени якета!
19
3
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Умалително име бе, заядливецо ! Чувал ли си? Нещо като Човек-човеченце. Ражда се човеченце. Или и това не си чувал. Хахахахааааа...колко си жалък/а !!!!
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е и те си имат някакво съзнание.. Май дори са най-умните от всички риби.С толко мозък *** остава да нямат съзнание... ТВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ СА КАТО ХОРАТА. Въпреки че някой хора са по долнопробни и он най-низшото живо същество.Съзнанието ти дава избор осъзнаването също.Затова и животните са предназначени да ни служат- някакви глупави биороботи.Тъжното е че някой хора излишно ги тормозят.Оня ден гледам един *** как си преби кончето с някакъв камшик гледах го и си мечтаех за огнехвъргачка..
17
1
 
16
 
! Отговори
! преди 12 години
Делфините са уникални- доказвано е много пъти, а и как няма да са толкова високоразвити, та нали вече се знае, че дори растенията усещат болка, усещат доброто отношение към тях, както и обратното?
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и в този миг се ражда косатче от нея--------------- Косатка... косатче... мъжкия тогава трябва да е КОСАТ !!!
15
1
 
17
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Не съм ретрото, но с изключение на много малко видове животни(като вълка например) животните убиват за прехрана, а ние не само за прехрана, но и за удоволствие. Даже се чудя вълка дали изпитва удоволствие като натръшка цялото стадо овце и изяде само една овца или е само някакъв инстинкт. Дали му доставя удоволствие да убие другите овце, като отнася само една овца. Ето ти жив пример колко по-големи зверове сме от животните.
14
13
 
1
 
! Отговори
до ретро преди 12 години
Когато докажеш че животните имат свободна воля, тогава разправяй че са по добри от хората. Що за човек си ти?? Да не си някакво хипи? Хайде моля те, публикувай моралната система на животните, че да разберем и ние колко добри са те.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много бозайници оплакват малките си, не само делфините. Може да е само инстинкт, а може да е и нещо повече. Лично аз обичам животните и бих искала да направя нещо, за да има по-малко страдащи живи същества, независимо хора или животни.
12
2
 
26
 
! Отговори
Mitko преди 12 години
Умен човек се оказа делфинът...И както казва 1, делфини да бяхме по-хора щяхме да сме.
11
2
 
30
 
! Отговори
Retro преди 12 години
Животните са далеч по-добри от хората... а специално делфините са толкова благородни и симпатични същества, ние сме !
10
2
 
14
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Ами косатката е от семейство делфини.
9
3
 
23
 
! Отговори
do 72 преди 12 години
Имаше един велик филм за мъжка косатка на която риболовци му убиват женската, провесват я над палубата с въжета и в този миг се ражда косатче от нея. Падна от 4-5 метра височина на палубата и умря. Мъжкия гледаше от водата и откачи. След това следваше дълго преследване и отмъщение. Филма е "Косатка" от 70--тте.
8
1
 
18
 
! Отговори
bahura преди 12 години
до 7:Не е точно така пич. Делфините и шимпанзетата имат най-сходно с човешкото съотношение мозък : тяло (съответно и най-високо).