Кои са най-разпространените психични заболявания?

Признаците им могат да са едва забележими
Обновена: 2 ное 2011 16:50 | 2 ное 2011 16:50,
19
Кои са най-разпространените психични заболявания?
Снимка: Dreamstime

Ако се питате, кои са водещите заболявания в развитите страни и се раздвоявате да посочите раковите или сърдечно-съдовите, имайте предвид, че не са нито едните, нито другите. Всъщност, най-разпространените заболявания са психичните. Също както ракът и сърдечните заболявания, психичните заболявания представляват медицинско състояние и налагат внимание и системни грижи за подобряването им.

Психичните заболявания се развиват без оглед на възраст, раса, етническа принадлежност, социално положение и обикновено „съсипват“ живота на засегнатите. Разстройствата на психиката варират много, техните признаци могат да са едва забележими, дори да останат неразпознати от засегнатия и близките му, да се проявяват от време на време в периоди на силно напрежение или да са драстични, създаващи уплах у околните.

През последните години западните общества обръщат все повече внимание на този вид заболявания. И не неоснователно – психичните разстройва са тясно обвързани с рисково поведение като злоупотреба с алкохол, наркотични вещества, лекарства, насилие, самоубийство и пр.
 

1. Афективно разстройство или разстройство на настроението

Настроението ни зависи от емоциите, които изпълват светогледа и живота ни. Липсата на розовия цвят в този спектър всъщност насочва за склонност или директно за психично разстройство. Специалисти споделят, че пациентите с афективни разстройства определят състоянието си като сиво, меланхолично. Афективното разстройство се среща повече сред хората, които живеят сами, отколкото при семейните. Това е най-разпространеното психично заболяване.

При него може да се отчита изпадане в тежка депресия, постоянна тъга, безнадежност, мисли за безполезност. Симптомите, които могат да сигнализират за него са: бърза уморяемост, влошена способност за концентриране, крайности в апетита, мисли за самоубийство. При дистимия тези симптоми са по-слабо изразени, но продължават прекалено дълго, в порядъка на две години.

Причините за депресиите са от разностранен характер: зависят от генетични фактори, наследствена предразположеност, влияят и физиологични и ендокринни нарушения, както и наличието на психично или друго заболяване, социалната среда...

Депресията налага терапия и колкото по-скоро след появата на първите симптоми започне тя, толкова успехът й е по-гарантиран. В тази група заболявания попадат сезонното афективно разстройство и следродилната депресия.

 2. Хранителни разстройства

Неудържимото желание да изглеждаме още по-слаби при положение, че теглото е в нормата и граничи до здравословната граница, показва склонност към този тип психично заболяване. През последните десетилетия често в публичното пространство се дискутират заболявания като анорексия и булимия. Съвременните родители са еднакво загрижени за риска от наднормено тегло и затлъстяване и другата крайност, отказа от хранене, при децата си.

Анорексията е едно от трите най-често срещани в медицинската практика хранителни разстройства при момичетата и жените. Причините за изявата на анорексията и булимията, както и постоянното хранене, не са само психични, те са комплексни и включват особености на организма. Депресията, тревожността също предразполагат към хранителни разстройства, а след себе си те водят до сериозно влошаване на здравословното състояние, по-късно и сърдечно заболяване.

Вижте още за психичните заболявания в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: психични заболявания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото лечение на този бич, наречен стрес е да ти се случват хубави неща у живота, иначе няма друг шанс, освен ако не е заложено у тебе.
18
3
 
14
 
! Отговори
конрад преди 12 години
Преди живеех срещу лудницата сега живея срещу нас.
17
2
 
2
 
! Отговори
awe 13 преди 12 години
Остави някави кординати нещо не си в настроение а пък не мене ми е настроение розово
16
2
 
3
 
! Отговори
какво да е преди 12 години
ти си невротик
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моите диагнози са биполярно афективно разстройство и обсесивно компулсивно разстройство,лекувам се със сертралин и кветапин.
14
2
 
2
 
! Отговори
хехехехе преди 12 години
Ти къде си в момента номер 13
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм с психична болест,направо искам да скоча от прозореца,но чакам да получа облекчение от хапчетата...Ще чакам още малко...
12
2
 
7
 
! Отговори
хехехехе преди 12 години
Де да знам къв съм ква съм.Все ми се е.... вечно се усмихвам в тази депресия сам повече от 20 години.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политическата шизофрения е най-разпространена напоследък.
10
3
 
15
 
! Отговори
обобщение преди 12 години
В България вече всички сме психо.....
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дааааа! Едно от тях е синдром "СТРАНДЖАТА"
8
2
 
21
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 12 години
НАЙ-СТРАШНАТА БОЛЕСТ Е ЗАВИСТА !ТЯ ВОДИ СЛЕД СЕБЕ СИ ВСИЧКОТО ЛОШО И ЗЛО ПО СВЕТА.
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най голямата болест на 21 век са ОПТИМИСТИТЕ,където виждат и в Смърта на майка си нещо ''Хубаво''--от такива индивиди стойте далече,именно те докараха Гроб на власт.Те никога не махат розовите очила от тиквите сиДругите са Чалгарите.При тях положението е до такава степен критично че се остава без коментар.Не подлежи на никакво лечение.Единствения изход е куршум в тиквата от упор
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално сме си болни значиА виждането на постоянно розово къф вид разстройство е ?
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България най-разпространеното заболяване е политикодебилщина. Имат я тези, които всяка новина я изкривяват в политика
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бих добавил и токсоплазмозата - забележете, между 30 и 65% от световното население носят тази инфекция. Това е болест предавана от котките, при която микроорганизми правят кисти в мозъка и променят поведението. Като например безкритичност при мъжете и разюзданост при жените. И др. интересни неща има, но не му е тук темата.
3
2
 
21
 
! Отговори
оле преди 12 години
Най-голямо влияни върху психиката оказва стреса,повсеместно разпространен бич.
2
3
 
11
 
! Отговори
Ganji преди 12 години
Еми с този начин на живот до това води и ако не се оправиме скоро всички ще го имаме това заболяване ;)
1
14
 
21
 
! Отговори
ЧАЛГАРИСТАН преди 12 години
В ДНЕШНО ВРЕМЕ НАЙ ГОЛЯМАТА БОЛЕСТ Е: ГЕРБЕРИЗЪМЛЕКУВА СЕ ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ ЛОБОТОМИЯ