Недостигът на цинк води до аутизъм?

Японски учени анализирали образци от коса на около 2000 деца
Обновена: 8 ное 2011 17:15 | 8 ное 2011 12:57,
1
Недостигът на цинк води до аутизъм?
Снимка: Архив, Reuters

Японски изследователи от лабораторията La Belle Vie в Токио са установили, че недостигът на цинк при децата може да доведе до развиване на аутизъм и свързаните с него болести, като например до синдрома на Аспергер, съобщи в. "Дейли телеграф". Екипът специалисти е анализирал образци от коса, взети от около 2000 деца, болни от аутизъм. Учените са установили връзка между недостига на цинк и заболяването. Дефицит е имало при една трета от децата. Най-ниски стойности на микроелемента са измерени при деца до 3-годишна възраст (почти в 50% от случаите).

Специалистите са стигнали до извода, че цинкът е необходим за правилния растеж и умственото развитие на децата в предучилищна възраст. Недостигът може да способства за появата на аутизъм. Те се надяват, че резултатите от изследването ще помогнат в разработката на нови методи за лечение и профилактика на заболяването.

Японските учени са предложили да бъде разработена национална програма, насочена към премахване на недостига на цинк в храната.

Според някои учени обаче изследването трябва да бъде задълбочено, тъй като екипът не е правил анализ на косата на здрави деца, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: аутизъмцинк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
келеша преди 12 години
по повод всичките тези жалки и смехотворни проучвания на здравна тема си припомнете филма "Идиокрация" или го изгледайте, ако не сте.. в америка вече е факт!