Теч на петрол след сондажи край Бразилия

Над 200 барела петрол дневно изтичат в океана край Рио де Жанейро
Обновена: 15 ное 2011 11:03 | 15 ное 2011 08:45,
3
Теч на петрол след сондажи край Бразилия
Снимка: Reuters

Бразилското поделение на американската петролна компания "Шеврон" се опитва да спре изтичане на петрол от находището Фради в басейна Кампус край брегове щат Рио де Жанейро.

Вчера "Шеврон-Бразил" съобщи, че продължаващият теч може да е свързан с пробиването на проучвателен сондажен отвор и сега се работи по запушването му.

Бразилската Национална петролна агенция разпространи изявление, в което посочва, че като оператор на находището Фради цялата отговорност за преустановяването на изтичането носи "Шеврон".

По оценка на Националната агенция обемът на теча е между 200 и 330 барела дневно. Вятърът и морското течение отнасят засега петролното петно с площ 163 кв. км на югоизток, отдалечавайки го от бразилското крайбрежие.

Със замърсяването на водната повърхност се борят 18 съда – осем са изпратени от "Шеврон" и  10, предоставени от компаниите "Петробраз", "Статойл", "Репсол", "БП" и "Шел".

Точните причини за изтичането на дълбочина 1184 м засега не са установени. Основната хипотеза е, че в резултат на сондажите петролът е започнал да прониква през геоложки разлом, отбеляза петролната агенция.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Quo Vadis преди 12 години
Не е песос а риали и риалите са почти 1/1 с американския долар така че не е зле да им плащат така. Случайно ли е че същата компания иска да дупчи и в БГ? Мдааа намирисват нещата.
2
2
 
6
 
! Отговори
DarkLord преди 12 години
Опа, "Демокрацията" и в Бразилия ли копае Петрол? Няма проблем, ще ви замърсят, ще ви Изтровят и може и да се извинят. След това ще си изпомпат петрола за да подпомагат девалвиралия долар и накрая ще ви платят в Песос, защото трябва Робите да работят по света за Нищо, докато 1% господари тънат в разкош и разврат, някъде там в jeUSA ;)
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ima teche ,v bg.niama i tolkova.