Умните повече ги тегли към наркотици

Хората с висок IQ два пъти по-често пробват опиати
Обновена: 17 ное 2011 11:44 | 17 ное 2011 11:43,
76
Умните повече ги тегли към наркотици
Снимка: Reuters

Смята се, че високоинтелигентният човек никога не посяга към наркотици и води здравословен начин на живот – не пуши и спазва рационален хранителен режим. Но водещият изследовател от научния център към Университета в Кардиф Джемс Уайт не е съгласен с това мнение. Той казва, че напротив – хората с висок IQ повече са подложени на съблазните да пробват наркотик и към 30-ата година вече са запознати с марихуаната, с амфетамините, дори с кокаина.

Учените от Университета в Кардиф провели мащабно изследване, започнало още през 1970 г. В него са взели участие над 8000 души. Експериментът протичал буквално в реално време. Неговата цел била да се проследи как с времето се развива наркотичната зависимост и да се изясни с какво може да е свързано това.

Участниците още на 5-10 години, когато започнал експериментът, преминали тест за IQ. А след това информацията постъпвала от лекуващите ги лекари и от собствени признания, отнасящи се за употребата на наркотици. Изследователите се заинтересували от показателите им във възрастта 16 и 30 г.

Резултатите поразили учените. Децата, които прекрасно се представили на теста на 5 и 10 г., показвайки високо ниво на интелект, на 16 опитвали леки наркотици. А на 30 всеки трети мъж (35,4%) с висок IQ е опитвал да пуши марихуана, докато жените с добри интелектуални показатели по-малко се поддавали на съблазънта. Сред тях само 15,9% са опитвали наркотик. Така се изяснило, че 8,6% от мъжете и 3,6% от жените са употребявали кокаин. В задачите на изследването не влизало определяне на честотата на прием на опиати, важно било да се фиксира самият факт.

В сравнение със своите връстници, които не преминали теста по IQ преди години, интелектуално развитите мъже били два пъти по-склонни към употребата на амфетамини. С 65% по-голяма е при тях вероятността те да се пристрастят към екстази и с 57% – че ще опитат едновременно няколко вида наркотици.

Жените, които на 5 години показали добри резултати при теста, на 30 г. били два пъти по-склонни към употреба на марихуана и кокаин от техните връстнички с нисък IQ.

Причината за тази неочаквана закономерност проф. Уайт намира в това, че хората с висок интелектуален коефициент са по-открити към новия опит. Те по-често искат "да опитат всичко в живота". Но, подчертава изследователят, това е все още една от теориите, обясняващи това явление. Другите вероятно ще се появят, когато този феномен бъде изучен подробно.

Учените от Уралската държавна медицинска академия пък припомнят, че са разработили препарат, който помага в борбата с наркотичната зависимост. Ваксината неутрализира действието на наркотика, затова човек не получава никакъв ефект от употребата му и може да се откаже от него завинаги.

"Може да се направи ваксина както против морбили – принципът е същият. Да се създаде група антитела в организма и когато наркотикът постъпи, тези антитела ще се свързват с него и ще го извеждат без промяна в организма", пояснява пред Утро.ру изпълнителният директор на фармацевтичния клъстер Александър Петров, като отбелязва, че идеята да се създаде такова средство се е появила още преди пет години.

А ето че британски учени изясняват, че модифицираните форми на модния сред младежите наркотик екстази са ефективни при лечение на левкемия, лимфоми и миелом. Още преди шест години изследователи открили, че раковите клетки по химически състав са много сходни с някои психотропни вещества. Те в частност влизат в състава на таблетките за понижаване на теглото, антидипресанта Прозак и различни амфетамини.

В хода на по-нататъшни изпитания учените от Университета в Бирмингам изяснили, че производните на MDMA, широко известно като екстази, са способни да унищожават раковите клетки.

"Това е огромна крачка по пътя към създаването на лекарство срещу рак. Не искаме да даваме лъжлива надежда на хората, но резултатите от това изследване откриват възможности за подобрение на лечението в близките години", казва проф. Джон Гордън от Школата към университета по имунология и инфекции в Университета в Бирмингам.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
14
 
! Отговори
hou преди 12 години
Това отдавна си го говорим с приятелите.Когато един човек е интелигентен,то той е и любопитен,а когато си любопитен искаш да знаеш повече и следователно пробваш за да си наясно.Навремето,преди 10-на години,когато не беше толкова разпространена марихуаната,коката и екса,на купоните бяхме съвсем малка група.Другите яко жулеха ракия и изобщо не признаваха друго,дори е имало агресия към нас от разни *** ***.Сега,сега е друго,сега се взимат същите наркотици в чалгатеките,както преди на техното
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Именно тиражиране на подобно мислене пълни черната каса на Америка, която е 25% от бюджета й.
13
4
 
13
 
! Отговори
ew преди 12 години
Е то това е ясно, по-глупавичките нито имат интерес към нещо различно, нито към разнообразието, каквото им кажат, че може, това, *** манталитет резултат от по-ниските им умствени способности.
12
16
 
6
 
! Отговори
До dd преди 12 години
Ти сигурно вече си на твърди наркотици по логиката на това че си "out of the box" !
11
4
 
9
 
! Отговори
умници преди 12 години
Tова ми звучи като реклама за наркотици!
10
4
 
35
 
! Отговори
dd преди 12 години
Това ми е известно отдавна- ограничените хора, водещи се от законите на държавата и повелите на обществото, никога не биха пушили трева например, трябва малко "out of the box" мислене за това. За тези които не са съгласни, замислете се- ако алкохолът беше забранен, а леките наркотици- разрешени (което е по-логично от сегашното положение), повечето хора щяха да взимат- тогава и вие щяхте да взимате, спокойни, че не нарушавате закона
9
1
 
22
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Първи, ти няма опасност да започнеш да се друсаш... Всъщност, закономерността, която според това изcледване се наблюдава, е точно обратнaтa: не се друсат хоpата, за да станат по-умни, а тези, които са по-умни са по-предразположени към наркотиците. Никoй не е казал обратното. А, ако имате интелигентни деца и не искате да се продрусат, стимулирайте ги по някакъв начин да правят нещо друго. Винаги съм смяталя, че наркоманите стават такива от скука и липса на цел в живота.
8
2
 
17
 
! Отговори
муню преди 12 години
следователно в Бургас са най-умните хора
7
8
 
17
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Напротив, точно обратното е. Познавам много такива....Не е лесно да си ***.
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези "изследвания" са пълна измислица! Никога никой не е правел подобно изследване - то просто е съчинено от определена медия с цел сензация и за да си запълнят колонката
5
9
 
10
 
! Отговори
wtf преди 12 години
Пълни глупости. Ако трябва да взимам пример от американец за нещо, то май ще е по-добре да се самоубия. Не мисля, че точно те трябва да са образец за подражание.
4
4
 
10
 
! Отговори
ined преди 12 години
Да не питам изобщо с какви пари е финансирано изследването на господин Уайт.Дето се вика "който плаща - той поръчва музиката".
3
5
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
1
2
7
 
32
 
! Отговори
блондинка преди 12 години
Добре ,че не съм умна :)
1
23
 
41
 
! Отговори
. преди 12 години
Посланието: ДЕЦА ЗА ДА СТЕ УМНИ ТЕГЛЕТЕ ПО ЕДНА ЧЕРТА СУТРИН ,преди училище , пушете няколко пъти марихуана в междучасията, лапнете няколко бонбона, докато си пишете домашните и още една черта вечер с миенето на зъбките. ДРУСАЙТЕ СЕ ДЕЦА ДА СТАНЕТЕ УМНИ като журналягите и да пишете безсмислици по цял ден.