Високата кръвна захар крие риск от рак на дебелото черво

Не се открива обаче връзка между инсулина и заболяването
5 дек 2011 12:00, Румяна Тасева
2
Високата кръвна захар крие риск от рак на дебелото черво
Източник: Dreamstime

Високото ниво на кръвна захар показва повишен риск от колоректален рак при възрастните жени, смятат изследователи от Института по женско здраве в САЩ.

Твърдението им се базира на мащабно проучване, в което стойностите на кръвна захар на гладно и инсулин са били проследявани в продължение на 12 години при 5000 жени в постменопауза.

При анализа на данните изследователите откриват, че жените, чиито показатели на кръвна захар в началото на проучването са над референтните граници, е много по-вероятно да развият рак на дебелото черво. При 81 от участничките е била поставена диагноза за заболяването в периода на проучването.

Два пъти по-голяма е опасността от рак на колона при жените, чиито показатели са най-високи в сравнение с най-ниските, от трите разграничения повишени стойности, които са направили медиците.

Засега учените не установяват връзка между нивата на инсулин и риска от рак на дебелото черво.

Високите нива на кръвна глюкоза и инсулин са характерни при затлъстяване. Експерти ги приемат за рисков фактор за развитие на колоректален рак. Досега се предполагаше, че отключващ фактор за коварното заболяване е високият инсулин.

Според ръководителя на проучването Джефри Кабат, епидемиолог от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк, следващото предизвикателство пред медиците е да открият механизма, по който високата кръвна захар предизвиква развитието на туморния процес. „Възможно е следната последователност: високото ниво на кръвна глюкоза води до повишаване на стойностите на растежните и възпалителни фактори, което предразполага към образуване на полипи в червата. Те от своя страна могат да се изродят в злокачествени образувания.“ разяснява експертът в сп. "British Journal of Cancer".

Ракът на дебелото черво представлява втория по честотата карцином при мъжа и третия при жената. Честотата му през последните години непрекъснато нараства.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сейбъл мейбъл......