Храненето ни е виновно за потиснатото настроение

Как функционира мозъкът ни зависи от това, което ядем
13 дек 2011 15:25, Румяна Тасева
4
Храненето ни е виновно за потиснатото настроение
Източник: Reuters

При храненето си поглъщаме прекалено много захар и преработени продукти, което е причина не само за мастните натрупвания по тялото ни, но и за перманентно лошото ни настроение.

Не само силуетът ни е продукт на хранителния ни режим, но и функционирането на мозъка ни, твърдят Дрю Рамси и Тайлър Греъм, автори на книгата „Диета за щастие“.

Чувстваме се най-добре, когато мозъкът ни е оставен да гладува. При съвременната индустрия и земеделие обаче храните ни са натоварени със захари, рафинирани въглехидрати и растителни мазнини, което натоварва и него. Дори месото и млечните продукти вече не са натурални и са резултат от технологичен процес с добавки и овкусители.

Това прави храната ни бедна на жизненоважни хранителни вещества и есенциални ненаситени мазнини. Трапезата не ни осигурява достатъчно магнезий, витамин В12, линолова киселина, които са необходими на мозъка. По принцип те могат да се намерят в пълнозърнестите храни и зелените листни зеленчуци.

Придържането към режими с ниска консумация на мазнини и въглехидрати допълнително влошава положението, смятат експерти по храненето. Действително с тях се постига контрол над теглото, но здравословната диета е подчинена на това да доставя потребното на мозъка, за да работи той оптимално добре и да се чувстваме в кондиция.

По-целесъобразно е не да се ограничават мазнините или въглехидратите в храненето, а да се подберат и консумират полезните. Например, да се консумира зехтин вместо олио, плодове вместо захарни изделия за десерт.

„Трябва да се избягват „фалшивите“ продукти и да се стремим да ядем продукти с изяснен произход, добити по възможно най-близък до природата начин. Важно е птиците да идват не просто от птицекомбинат, а да се отглеждат във ферма",  смята Дрю Рамси.

В този смисъл за предпочитане е да се избере пържолата, вместо наденицата и месото да е от животни, извеждани на паша, допълва той.

Още полезни новини за здравето в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
друг варненец преди 12 години
Като знам хората как си купуват от сиренето с растителни мазнини без да им трепне окото! То здравословно всеки иска ама контрол няма , а хората пари нямат за качествени и доказано полезни неща
3
1
 
4
 
! Отговори
13 преди 12 години
Авторите едва ли се замислят, че най-бедните ядат НЕЩО, КАКВОТО и да е !Хората по офисите обикновено ядат сандвичи, рядко - плодове!Съветите са добри, но трудно изпълними в ежедневието ни!
2
1
 
3
 
! Отговори
!!!! преди 12 години
Трябва да се избягват фалшивите продукти и да се стремим да ядем продукти с изяснен произход, добити по възможно най-близък до природата начин. Важно е птиците да идват не просто от птицекомбинат, а да се отглеждат във ферма
1
3
 
0
 
! Отговори
Шишо преди 12 години
От прочетената статия, идва края на света. Имайки предвид с какво се храним.