Загубата на памет започва още на 45

А не след 60-годишна възраст, както се смяташе досега
Обновена: 9 яну 2012 13:23 | 9 яну 2012 13:16,
23
Загубата на памет започва още на 45
източник: Reuters
Мозъчната дейност започва да се влошава още от 45-годишна възраст, а не след навършване на 60 години, както се смяташе досега, сочат резултати от изследване на Френския център по епидемиология и обществено здраве и Лондонския университетски колеж, публикувани в сп. British Medical Journal.  
 
В рамките на 10 години учените изследват умствените способности на над 7000 души на възраст между 45-70 години. 
 
Участниците извършват серия от когнитивни тестове в началото и в края на изследването. 
 
Установява се, че участниците, които са на възраст между 45 и 49 години в началото на изследването, показват 3,6% спад в когнитивната функция в следващите 10 години.  
 
Не е изненадващо откритието на изследователите, че умствената деградация “набира“ скорост с възрастта – участниците на възраст 60-70 години в началото на изследването имат 8,5% спад в когнитивните си способности десетилетие по-късно. 
 
Учените отбелязват, че колкото по-голям е процентът на влошаване на паметта, толкова по-висока е опасността от развитие на симптоми на деменция и болест на Алцхаймер.
 
За намаляването на риска от нарушения на мозъчната дейност в по-ранна възраст експертите обръщат внимание на ползите от воденето на здравословен начин на живот и хранене, грижите за здравето на сърцето, регулиране на нивата на кръвното налягане и холестерола. 
 
Според други проучвания хората с добро сърдечносъдово здраве в средна възраст са с по-малък риск от развитие на деменция в напреднала възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: възрастпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
До Тотю преди 12 години
В такъв случай да се осигурят възможности за допълнителен труд по социални програми за гледане на болен член от семейството, а да не са само за "безработни". Стига демагогия. Населението застарява, пенсионната възраст се увеличава. Как ще гледаме близките си. Какви "достойни" старини ще им осигурим, щом парите от Европа пак ще са за ***, които са традиционните "безработни".
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
верно ли бе :( на 39 съм ,значи скоро ще почна да забравям :((
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На гости съм и ставам свидетел на странна случка. Бащата на приятелят ми много забравял. Ние го гледаме, че търси нещо и го попитахме какво.- Абе, нали много забравям и като трябваше да направя нещо важно, го записах в една тетрадка. Обаче пак забравих какво беше.- Бай Кольо, виж какво си написал в тетрадката.- И аз това искам, ама като забравих къде я сложих. Нея търся.
13
0
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Забравих моментално, какво прочетох в статията. :-D :-)
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мозъкът е нещо, което се износва, както двигателят на колата. Ако си го претоварвал много с работа или стрес, издава багажа по-рано.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами в такъв случай искам пенсия на 45 години, а не на 60! До 60 ще съм вече някоя изкукала бабичка, а те имат идея да ме карат още да работя.
10
2
 
8
 
! Отговори
38 годишна преди 12 години
При мен загубата на паметта започно 7-8 г. по-рано от посочената в статията ! Съседът,който всъщност е и добър приятел на мъжа ми , ми каза един ден : кога ще правим секс отново ?! Отговорих му : абе ти луд ли си ?! Ако още веднъж кажеш такова нещо ,ще те кажа на мъжа ми и на жена ти ! А той ми каза : какво се правиш на заблудена , миналата събота нали се чукахме ?! Нещо заметта ми започна да се губи , кво да правя не знам?
9
2
 
11
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
Мозъкът е орган,който може да се тренира.Възрастта разбира се, си дава отражение,но ако човек е добре физически ,с добро оросяване и включва мозъка си по-често в действие ,ще мине и без бели полета.
8
1
 
15
 
! Отговори
Инна преди 12 години
А ни карат да работим до 65 години !?!И всички се чудите и плюете по измамените пенсионери!Деменцията е масово явление!Аз имам родители с деменция, за които съм сигурна ,че някой ако им се обади да и реве по телефона ще се хванат на лъжата.А питайте ме как се справям с тях и с ходенето на работа, когато трябва да ги оставя сами.Страх , ме е,че ще се подпалят някой ден.Един път добре ,че влязох в тях.Бяха забравили газта отворена.На печката.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1 добре си схванал посланието, но това не е заради безработицата при младежите.
6
1
 
12
 
! Отговори
lisygera преди 12 години
"Загубата на памет започва още ..." след 8та водка
5
1
 
8
 
! Отговори
д-р джи преди 12 години
това е нормално, да не забравяме че преди 1000 години средната продължителност на човешкия живот е било около 40 години
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре е така.Жената пита : Снощи къде беше?-Ами не помня.Я виж науката какво казва.хе хе хе
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 45 години започват да се проявяват признаците на деменция и това е факт,така както че искат да се пенсионираме около и след 65 години.Представете си учител на тази възраст,или лекар,шофьор или какъвто и да е човек с тези т.нар бели петна.Малко са хората които могат да се похвалят с липсата им!Хайде сега политици мислете,ако не сте с деменция!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали е случайност, или не, но при баща ми има ясен запазен спомен за събития докато е бил на тази възраст. Когато стана на 70, забелязахме белите полета в паметта му.С времето се влошава и на моменти не може да ме познае, но ако го попиташ за каквото и да било преди 40 години, разказва точно и ясно. За причините не знам - няма висок холестерол, с нормално кръвно.Преди време беше "мозък", много интелигентен, а сега страх ме хваща като виждам какво е останало от интелекта му
1
0
 
12
 
! Отговори
гражданка преди 12 години
И защо всичkи трябва да сме с деменция,аиде пък сега