75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ

Само 18% били против, съобщиха от икономическото министерство
Обновена: 16 яну 2012 19:30 | 16 яну 2012 19:28,
550
75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ
Протест срещу шистовия газ. Снимка: БТА

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години, съобщиха от икономическото министерство.

На въпрос "Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64,8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9,6% посочват отговор "да го направи задължително".
 
18,3 на сто от запитаните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7,4% не могат да преценят.
 
57,9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива на шистов газ, ако има сигурност за екологията в района. Други 10,8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството икономическите ползи от добива. 22,2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.
 
Нагласите на българите в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи.
Още по темата
Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на "синьото гориво" чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
396
1
 
9
 
! Отговори
Piperko преди 12 години
За 75% от българите, служители в министерството ли става въпрос?
395
0
 
6
 
! Отговори
ИМ преди 12 години
Абе, хора, стига само сте псували...излагате се! Който не знае за какво се говори-да пита Google. Шеврон не са представители на американците, а американска компания (което е много по-различно). Те и в Щатите са оставили жестоко замърсяване, но както някой умно спомена, САЩ са маааалко по-големи от цяла Европа. Зелените във Франция нямат, ама нищо общо с комунистите. А що се отнася до ромите - все те ще са ни виновни за всичко...много е лесно...
394
0
 
4
 
! Отговори
до 492 преди 12 години
Какво за теб е "полезно изкопаемо"? Кое е полезното на въгрищата - вредните емисии отделяни при изгарянето ли? Ти въглища горял ли си в дома си, и ако е така си виждал какво значи сажди, пушек и пепел, а къде отиват всички те? В нашата обща и крехка атмосфера! Кое е полезното на петрола? Пластмасата, изкуствените дрехи, гримове, найлоновите торбички(разграждащи се стотици години) или изгорелите газове? Какво е полезното на полезните изкопаеми, които визираш и за кого са полезни те?
393
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепям добива на полезни изкопаеми и мразя продажниците от зелената партия на която газовата мафия плаща плакатите и пиенето.
392
1
 
19
 
! Отговори
До Боко тиквата преди 12 години
Бойко ме разочарова. Да си плати само за 75%...бива ли така.Криза е разбирам, но представете си само как би звучало ето това заглавие: *100% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ* Айде Бойко, не се стискай. Знаем, че можеш да си платиш и за стотака. Не се стискай.А Ние ще се правим, че ти вЕрвме...бащице наш.Спасителю!***!
391
1
 
7
 
! Отговори
един преди 12 години
Тези гърбавите май искат да побратимят с Еквадор?
390
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75 процента от *** не ги е*е.Важното е да си плати сметките,да му останат двайсетина лева до следващата заплата,да си 'бръмчи'с петнайсе годишната трошка с газово и да има Айфоун.По възможност бял.
389
0
 
12
 
! Отговори
НЕ на гербавите преди 12 години
С мълчанието си позволихме на предните тройни наглеци да бетонират и унищожат черноморието ни.Сега сме на път да позволим и на тези сегашните-ненаяли се комисионери да отровят земята ни.ХОРА< СЪБУДЕТЕ СЕ!Техните деца не живеят в България и няма да живеят тук...но нашите, нашите деца ще останат.Нека покажем на гербавите наглеци, че ни има, че трябва да се съобразяват с нас, и че няма да позволим това безобразие.
388
0
 
23
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
И нека да разбием митовете:1. Ние няма да имаме "вътрешен доставчик" - доставчикът ще е американската Шеврон.2. Държавата ще получи заплащане по концесионният договор и това е - газта, която ще се добива ще се продава по конкурентни пазарни цени - т.е. за колкото решат Шеврон(може и да не можем да си я позволим)3. "Високо квалифицираните работни места, ще са за командировани хора на Шеврон в БГ, не си мислете, че при такава нова и непозната технология, ще има "българска следа"3.
387
0
 
8
 
! Отговори
един преди 12 години
Някой гледал ли е какво оставя "Шеврон"след себе си?
386
0
 
11
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Ама най-обичам като изтипосат едни такива абсурдни и поръчкови проучвания. От кои българи 75%!? Че 75% от българите включва всички деца, баби и дядовци и цялото работещо население, останалите са роми и др. разни такива. Ами мен никой неме е питал, не е питал и познатите, роднините,семейството и близките ми, как тогава се вади такава представителна извадка от 75%? За да може да се каже с точност трябва раферендум и тогава едва ли числата ще са такива.
385
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека да ви кажа какво ще стане:1.Решението за проучване и добив, както вече повечето знаят е прието на 21.06.11, от тогава до сега колко пъти отрекоха да са подписвали?2.Щом вече са го приели и са лъгали, значи са прибрали комисионните, и няма измъкване.3.Целия театър с този временен мораториум, е за да отшумят нещата, веднъж хората успокоили се, те ще го приемат тайно, а ние ще разберем за това както почнат пролетта/лятото да копаят.4.Единственото спасение е протест, до пълна забрана завина
384
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога пък ги сметнахте тия проценти, бе?Малеееееееее, ни срам - ни Очи!ВРЕМЕННО СПРЕНИ ...... ДО ПРОМЕНИ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО!Това звучи много тревожно! Значи за месец, или по-малко ще удурдисат един "закон", според който всеки ще може да с*ре из милата ни родина...... :(((((((
383
0
 
14
 
! Отговори
Не на нас тея преди 12 години
Хахаха, верно било значи:"Социологията е точна наука. Точно за колкото си платиш, точно толкова получаваш"Явно от ГЕРБ са си платили точно за 75% , точно толкова са получили.Абе Хора, нямате ли усещането, че тея сегашните управленски комисионери ни смятат за ***?
382
8
 
3
 
! Отговори
Сметка преди 12 години
75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ... Това означава, че в България съществува една гнусна и зловонна смес от руски мекерета и ***, която съставлява 25% от населението.
381
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 12 години
ЛЪЖЦИИИИИИИИИИ!! Правителство от ЛЪЖЦИИИИИИИИИ!!!Гадни далавераджии - да *** и проклети до девето коляно да сте ако позволите тия *** да тровят децата ни и България!!!
380
7
 
1
 
! Отговори
до 472 преди 12 години
Франция го е забранила по политико-икономически съображения,щото опасва границата с Австрия с АЕЦ-и,понеже австрийците са се обявили против атомната енергетика.Има частичен мораториум върху проучване и добив на шистов газ в Канада,САЩ,докато се изяснят рисковете на технологията,заради зеленясалите комунисти от Екодвиженията.
379
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как го изчислихте бе?Със социологическо проучване между служителите добиващи шистов газ ли?Направете една подписка във всички градове и села и да видими колко процента ще са "за" и колко "против".Тия статистически институти трябва да се закрият!И без това дават само грешна и власт-угодническа информация.Ето така се пестят пари - ликвидирайте всички безмислени статистически институции, файда от тях няма (освен да цоцат пари от бюджета и да дремят кат мисири и пускат дезинформация
378
1
 
6
 
! Отговори
bg преди 12 години
Предполагам че допитването е извършено в ромска махала като преди това са минали анкетйори и раздали по 5 лв на анкетиран с правилния отговор на листче.
377
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айдеее,досега реваха че руснаците и ***-*** на Русия ни грабят и поробват,сега американците искали да ни затрият и отровят.И тия китайци с Голямата Стена,искат да ни завладеят,като ни продават йофтини,некачествени коли,като подбиват пазара на Мерцедес.Овце.