За 3 закърнели органи в човешкото тяло

Каква е причината все още да съществуват?
Обновена: 26 яну 2012 13:49 | 26 яну 2012 13:49,
8
За 3 закърнели органи в човешкото тяло
източник: Reuters
В човешкия организъм, освен жизненоважните органи, като бъбреци, сърце, дробове и пр., се намират и друг вид, закърнели. С еволюцията те са намалили размерите, сложността, функцията и важността си, но въпреки това продължават да съществуват в организма.
 
Опашка
 
Един поразителен пример на атавизъм е човешката опашна кост. Бозайниците използват опашката за осигуряване на баланс, при защита, за сигнализиране на емоция. С течение на еволюцията опашката при някои маймуни започва да изчезва.
 
Опашната кост (os coccygis) е изградена от срастването на 4 или 5, по-рядко 3-6 прешлена (недоразвити). В ембрионалното ни развитие опашката е силно изразена, но с течение на стадиите, костта спира растежа си. Генни изменения (мутации) могат да "върнат" опашката на човека.
 
Мъдреци
 
В  миналото предците ни е трябвало да имат здрави и силни зъби, с които да могат да смилат предимно суровата и жилава храна.
 
С течение на времето зъбите са намалили формата и здравината си, с изключение на мъдреците, наричани още трети молари.
 
Те все още се използват за дъвчене. В повечето случаи обаче не се развиват нормално и предизвикват болка или инфекции, което налага отстраняването им.
 
Апендикс
 
Апендиксът (Appendix caeci) е рудиментарен орган, който представлява сляпозавършващо черво, изхождащо от цекума, от който произхожда ембрионално. Намира се в близост до свързването на тънкото с дебелото черво. Средната му дължина е 10 см ( 2 до 20 см), а диаметърът - 7-8 мм. Разполага се в долния десен квадрант на корема.
 
Смята се, че в човешкия организъм апендиксът няма полза, докато при животните - служи за смилането на целулозата. Има учени обаче, които са на мнение, че той служи за подпомагане на имунната система на организма.
 
Възпалението на апендикса, т.нар, апендицит може да е фатално за здравето на човек и налага медицинска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
off преди 12 години
на мен няма и да ми растат мъдреци,много съм напред в еволюцията ..
6
3
 
6
 
! Отговори
Нъцки преди 12 години
Аахахахаха апендиксът е чревна сливица мааа ви наркоманска неграмотна от вчера.бг , то бива да сте неуки, бива да сте блажени ("Невежеството е блаженство") , ама вие сте си вече направа сравнителна степен - тъпо, по-тъпо, най-тъпо, днес.бг ...
5
2
 
4
 
! Отговори
Сер-гей преди 12 години
Какво щеше да е убаво да си имаме опашка............
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има два човешки "органа", които никога няма да закърнеят, а те са:ненаситната уста и алчните очи!
3
2
 
14
 
! Отговори
eko72 преди 12 години
При *** има и други закърнели органи.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво да кажем за ... бъбрека, дето го ползваме за мислене и се намирал под коляното (както ни светна Мама Божка от Пълна Лудница)?Употребата му винаги е била масово дефицитна
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kofti e da ti zakarnee langata