Безсънието води до фибромиалгия

Лишаването от пълноценен сън намалява способността на организма за контролиране на болката
Обновена: 10 фев 2012 16:16 | 10 фев 2012 14:54,
0
Безсънието води до фибромиалгия
източник: Reuters
Проблемите със съня утрояват риска от развитие на фибромиалгия в следващите 10 години, показва ново норвежко проучване. 
 
Заболеваемостта от фибромиалгия е след остеоартрита. Оплакванията са свързани с мускулни, ставни болки и хронична умора. Ревматичното заболяване предразполага към депресия и социално изолиране, значително засяга и работоспособността. Среща се 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. 
 
Лишаването от пълноценен сън увеличава възпалението и намалява способността на организма за контролиране на болката. 
 
Проблемите със съня са само една от причините, които могат да допринесат за развитието на фибромиалгия, казва д-р Пол Морк, изследовател в Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм. Тя е комплексен болков синдром и има множество други фактори, които увеличават опасността от появата на заболяването, допълва експертът.
 
От друга страна, разстройството на съня и променливото настроение са част от симптомите при фибромиалгия. 90% от жените, засегнати от състоянието, страдат и от безсъние, което пък води до увеличаване чувството на болка. 
 
Новото изследване включва 12 350 жени на 20 и повече години, които се оплакват от мускулна болка, болка в костите и др. 2/3 от участничките имат и проблеми със съня. 
 
В рамките на 10-годишен период 3% от жените развиват фибромиалгия.
 
Рискът е три и половина пъти по-висок сред участничките, които съобщават, че „често или постоянно“ имат затруднения със съня.
 
Учените все още не знаят конкретните причини за връзката между безсънието и развитието на симптоми на фибромиалгия, но според тях тя е свързана с определени биологични механизми. 
 
Проблемите със съня не трябва да се пренебрегват. Безсънието повишава риска и от други хронични заболявания, като сърдечносъдови заболявания, подчертават учените. 
 
Проучването е публикувано в сп. Arthritis & Rheumatism.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
wqpblqdk преди 11 години
PCIpD2 <a href="geowwdlqyjgb/">geowwdlqyjgb</a>