Около 2500 българки годишно си поставят гръдни импланти

Д-р Страхил Ефремов в интервю за Puls.bg
Обновена: 10 фев 2012 14:45 | 10 фев 2012 14:45,
12
Около 2500 българки годишно си поставят гръдни импланти
източник: Личен архив
Д-р Страхил Ефремов завършва висшето си медицинско образование в Медицинска Академия – София. Специализира „Ортопедия“ и „Травматология“ в Медицинска Академия; „Пластична, реконструктивна и естетична хирургия“ в Александровска болница – София; „Хирургия на ръка и микрохирургия“ в университетска болница „Биша”- Париж. 
Д-р Страхил Ефремов е съосновател на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, на която е секретар и досега. Основател и президент е на Българското сдружение за естетична пластична хирургия. 
Управител е на “Медицински център Би Си Ем Медикъл”.
 
 
В последната година темата за гръдните импланти и тяхното качество е особено актуална, имайки предвид възникналата ситуация с дефектните гръдни импланти, произведени от френската фирма PIP и импланти „М” на холандската фирма „Рофил Медикал”. Бихте ли припомнил, откъде води началото си този скандал? 
 
Става въпрос за една група криминално проявени хора, които не се притесняват да увредят здравето на 500 хил. жени в света с цел собствена облага. 
 
Регистрирането на медицински изделия е свързано с покриването на много строги критерии, изготвят се досиета с физико-химични анализи, биологична съвместимост и др. Едва след подобни процедури се издава разрешение за използване на конкретно медицинско изделие. Фирмата PIP го получава и продуктът им е регистриран като надежден. След това обаче производителят заменя медицинския гел на имплантите с технически, за да му излезе по-евтино. 
 
Какви опасности за здравето крие тази подмяна? 
 
След скандала френските власти правят задълбочени анализи на техническия гел. Според официалното им становище рисковете са свързани основно със съприкосновението на гела с тъканите. То може да доведе до възпалителни реакции, локално възпаление, ръбцуване, фиброза, лимфаденопатии. Към момента не се открива връзка с други заболявания – ревматоидни, алергични или ракови. 
 
Но поради локалните възпалителни промени, които настъпват в организма, и с цел превенция на усложнения, се препоръчва отстраняване на имплантите. 
 
На колко жени са поставени PIP имплантите?
 
Френските импланти са поставени на 500 хил. жени в света. В България са около 1300. Това, което трябва да направят, е да предвидят период от време, в който да ги отстранят. Не става въпрос за спешност, но трябва да се има предвид, че те не отговарят на критериите за медицински изделия и рано или късно ще предизвикат някакъв проблем. 
 
Има ли случаи на усложнения след поставянето на имплантите? 
 
От Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия следим случаите много стриктно.
 
Установихме, че действително честотата на разкъсване на обвивката на тези импланти е по-висока. Въпреки че има разкъсани импланти от тези, които сме отстранили, те не са предизвикали проблеми или усложнения. 
 
Важно е да се отбележи, че индустрията с медицински изделия е надеждна. Това важи както в световен мащаб, така и в България. 
 
Употребата на гръдни импланти започна от 1962 г. За този период, 50 години, десетки милиони жени са получили импланти. Дори и при първата генерация, силастик 1, при които има миграция на течен силикон от вътрешността навън, не са установени заболявания, като ревматоидни, ракови, алергии и т.н.
 
По неофициална статистика около 2000-2500 жени в България годишно си поставят гръдни импланти. 
 

Продължението на интервюто можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имплантите са добра идея за жени след мастектомия.За една жена е голям удар да чуе дигнозата -рак на гърдата.Лечение има.Но след операцията има един много силен емоционален момент и ето там трябва да се наблегне-как да спасим пациента от депресия след операцията.Имплантите сами по себе си не са вредни стига да са от качествени продукти,добре тествани и задължително процедурата направена от опитен хирург.А иначе що се отнася до козметичната хирургия-да,стига пациента да е тестван преди това.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си сложат импланти в мозъка!
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този е един от най-големите мошеници в България.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се чете като "около 2500 нови *** се появяват годишно в България"
2
3
 
11
 
! Отговори
Брей! преди 12 години
2500 цицоизмамнички годишно?!?!?!А после някои твърдят, че в България цари бедност! След като толкова много жени годишно могат да дават по една бала пари с цел цицоизмама, значи не сме чак толкова бедни!
1
6
 
5
 
! Отговори
Б. Борисов преди 12 години
И аз имам за да изглеждам як!