Цинкът е полезен при пневмония

Укрепва имунната система
Обновена: 14 фев 2012 14:05 | 14 фев 2012 14:05,
0
Цинкът е полезен при пневмония
източник: Reuters
Пневмонията е често срещано заболяване сред малките деца, което може да се окаже изключително опасно. Изследователите обаче откриват лесен и евтин начин да променят тази статистика, с помощта на цинка.
 
Експертите от Makerere University в Уганда, Африка, включват в своето проучване 350 деца, на възраст между 6 месеца и 5 години. Всички те са лекувани със стандартна терапия с антибиотици.
 
Като допълнение обаче, на половината от тях изследователите дават и цинк, който участниците приемат веднъж дневно.
 
Резултатите показват, че няма разлика във времето, за което участниците и от двете групи се възстановяват от пневмонията. Усложненията при децата, които приемат цинк обаче, са значително по-малко - 4%, в сравнение с останалите - 12%.
 
Това означава, че 8 от 100 деца са спасени, благодарение на цинка. Защитният ефект на химическия елемент е още по-голям при децата с ХИВ. Данните са изключително важни за Уганда, където дефицитът на цинк е много висок – 70%, обясняват изследователите.
 
Цинкът е известен със свойството си да укрепва имунната система, а неговият недостиг е проблем по целия свят, споделя още авторът на проучването – Джеймс Туивин.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: имунитетпневмонияцинк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари