Любовта – наркотик ли е?

Романтичната любов е сред най-силните чувства
Обновена: 15 фев 2012 16:14 | 15 фев 2012 13:45,
0
Любовта – наркотик ли е?
източник: Reuters
“Любовта е наркотик.“, казват някои, шеговито. Оказва се обаче, че тези чувства наистина имат въздействие, подобно на нелегалните вещества. Един чувствен романс може да предизвика реакции в същата част на мозъка, твърдят учени.
 
Любовните чувства произвеждат емоционален отговор в част от сивото вещество, което обикновено се свързва с мотивацията и възнаграждението. Нашите мозъци са „програмирани“ да си изберат половинка. Тогава ние ставаме толкова мотивирани да спечелим вниманието на „любовния обект“, че понякога сме готови на екстремни постъпки.
 
Чувството за възнаграждение идва от разпознаването на нещо, което ни носи удовлетворение, струвало си е усилията и ни кара да се чувстваме добре.
 
Луис Браун – невролог в колежа по медицина Алберт Айщайн в Ню Йорк, обяснява, че любовта може да ни накара както да се чувстваме щастливи, така и да изпитваме тревожност.
 
Според него центърът за удоволствие в мозъка е от съществено значение за нашето оцеляване. От друга страна, той е свързан и с чувството на необходимост да правим секс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: мозъкнаркотицилюбов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари