Откриха олово в известни марки червила

400 продукта съдържат количества от химическия елемент
16 фев 2012 16:23,
6
Откриха олово в известни марки червила
източник: Reuters
Някои от любимите ни червила може да съдържат олово според проучване на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ. То открива, че 400 продукта на популярни марки съдържат малки количества от химическия елемент.
 
Едни от най-високите нива на съдържание са открити сред масовите марки, които се разпространяват по целия свят.
 
Намерените количества са по-високи, в сравнение с тези, регистрирани през 2007 година. В тогавашно проучване, отново проведено от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ, се включват 20 различни червила, а най-високото съдържание на олово, открито тогава, е два пъти по-малко от максималното препоръчително днес.
 
Агенцията по храните и лекарствата в САЩ започва проучване за съдържанието на олово в червилата под натиск от страна на потребителската група Campaign for Safe Cosmetics, която провежда собствено разследване през 2007 г. на 33 червила и открива олово в повечето от тях.
 
Потребителската група настоява Агенцията да постави ограничения в употребата на олово в козметичните продукти. От Агенцията обаче отказват, обяснявайки, че намерените количества не представляват риск за потребителите.
 
В писмо до Агенцията по храните и лекарствата в САЩ представителите на потребителската група настояват за своето искане, като обясняват, че оловото се натупва в организма с течение на времето. А нанасянето на червилата, съдържащи олово, по няколко пъти на ден, всеки ден, могат значително да повишат нивата на химическия елемент в организма.
 
Това е обезпокоително за милиони жени по света, които са в детеродна възраст, пишат още разтревожените членове на потребителската група. Те апелират към определяне на допустима граница за съдържание на олово в козметиката.
 
Наличието на олово в организма може да доведе до проблеми с обучението, поведението и езика при децата. Химическият елемент се свързва и с ниските нива на интелигентност. От друга страна, когато е наличен в организма на бременните, той може се „намеси“ в процеса на развитие на плода.
 
Оловото никога не се добавя преднамерено към козметичните продукти. То се намира във водата, въздуха и почвата. В малки количества, елементът може да бъде намерен и в съставките, използвани при създаването на козметиката, както и в хиляди други продукти.
 
Въпреки че от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ не вярват, че количествата от химическия елемент не са заплаха за сигурността на потребителите, те решават да въведат препоръчителна горна граница на съдържанието на олово в червилата, за да може допълнително да се защити здравето на потребителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: червилоолово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се цапотя с такива идиотщини да му мислят вечно "намазаните" дами.:)
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, де знам, че антирекламата е забранена, ама все пак няма ли как да направите списък на потенциално опасните червила за да знаем и да ги избягваме. Защото иначе статията наистина е безсмислена. Има опасна козметика, ама няма да ви кажем коя е.
4
1
 
3
 
! Отговори
Chervilo za svatia:) преди 12 години
Ами ако искам да подарявам по едно такова на близки и свекърви .. кой ще ме спре? Това си е чиста реклама :), даже търся някоя марка с повече цианидченце вътре.. някой да ме осветли ? :) Шега!Разбира се, че трябва веднага да се казват марките, няма да тровим близките си я.. яяяяяяяяяяяя ти пък сега идеи :)
3
1
 
7
 
! Отговори
13 преди 12 години
Така, без да се споменават марките, статията е безсмислена!!! АЗ съм сериозно застрашена, защото съм непрекъснато с червило!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами какво да се коментира? Първо да се каже кои са тези марки червила. Ама не - пазят се правата на производителите, а не тези на потребителите.
1
0
 
4
 
! Отговори
Amazonka преди 12 години
niama komentar cial den