Какви са благоприятните ефекти на шоколада за организма ни?

Какаото е пълно с антиоксиданти
Обновена: 29 фев 2012 17:03 | 29 фев 2012 17:03, Румяна Тасева
4
Какви са благоприятните ефекти на шоколада за организма ни?
Източник: Reuters

Знаете ли, че ксокоатл е шумна напитка? Да, става въпрос за същия шоколад, който обожаваме независимо от агрегатната му форма – твърдо парче или гореща напитка.

Преди столетия, когато създателите на този еликсир бъркали течността от изпечените какаови зърна – между другото в комбинация с черен, червен пипер и канела – се получавала пенеста консистенция, която издавала специфичен шум. Така че дори мехурчетата днес не могат да представляват запазена марка...

Едно е ясно, от древните маи, през толтеките и ацтеките и испанските конквистадори, какаовото дърво – какахуакуахуит, е дар от боговете.

Благоприятното действие на черния шоколад се дължи на богатството му на полифеноли – едно блокче от 50 грама съдържа два пъти повече от тези полезни растителни вещества от чаша червено вино и с една шеста повече от стандартна чаша зелен чай, получена след дълга запарка по традиционен начин.

Основните полифеноли на какаото са същите като на зеления чай – катехините и техните полимери проантоцианидините, които са признати за силни антиоксиданти и могат да съставляват от 12 до 48% от теглото на зърната.

Това обяснява и защо черният шоколад има изключително силна антиоксидираща активност – чаша от напитката например има 5 пъти по-висока антиоксидираща активност от чаша черен чай, 3 пъти по-висока от чаша зелен чай и два пъти по-висока от чаша червено вино.

Продължението можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
...---... (щщд) преди 12 години
Нещо много неясно написан "материал". Защо ли? В гювеча участват растения от Новия и Стария свят. Черният пипер и канелата не са били познати на ацтеките, сапотеките, олмеките и майите. Аз съм РhD от Университета в Горно *** и Доктор Хонорис Кауза от Телиш са заслуги в областта на енологията. Професорствувам след третата еноложка проба.
3
0
 
1
 
! Отговори
КАЙЛО преди 12 години
Стига се прави на професор бе! Аз съм с PHd от Оксфорд по биохимия, а не професорствам!
2
0
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
Да се уточни,че ако е натъпкан с трансмазнини и аспартам-обратно-ОТРОВЕН Е!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много обичам черен шоколад!