По-добрият сън идва с възрастта

Остаряването не е фактор за влошаването на съня, а тъкмо обратното
2 мар 2012 22:01,
3
По-добрият сън идва с възрастта
източник: Reuters

Остаряването не е фактор за влошаването на съня, показва ново американско изследване. В него участие взимат близо 160 000 души от САЩ.

Съвсем погрешна е широкопопулярната представа, че с възрастта заспиването и пълноценният сън са трудно постижими. Напротив, колкото повече наближаваме 80-те, толкова повече ни се отдава да си почиваме през нощта.

Проучването е проведено по телефона и включва 155 877 американци, които са разпитвани подробно за навиците на сън. Във въпросниците се взимат предвид всички оплаквания, които се свързват с нарушен сън и проява на сънливост през деня.
 
Въвеждат се и данни за доходи, образование, специфично настроение, общо здраве и срок на провеждане на последния лекарски преглед.
 
Здравословните проблеми и депресията са най-често факторите за лош сън. Жените повече от мъжете споделят за смущения на съня и сънливост през деня на средна възраст. Изследователите отбелязват, че качеството на съня се подобрява значително в по-късна възраст.
За правилната оценка на качеството на съня при възрастните е от значение как се съобщава за тези нарушения.
 
Когато се игнорират здравословните проблеми и перманентно лошото настроение, хората спят по-добре, казва Майкъл Грандлър от Центъра на съня и циркадна невробиология при медицинския факултет на Пенсилванския университет.
 
Проучването е предприето от научния екип, за да открие зависимости между остаряването и влошаването на съня, което и не се доказва.
 
Затова медиците обръщат внимание на това проблемите със съня в третата възраст да не се игнорират като характерни за този етап от жизнения цикъл. Много вероятно е те да са признаци на друго тревожно състояние.
 
Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в мартенското издание на сп. Sleep.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: възрастдепресиясън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
диян преди 12 години
като се напия здраво и спя кат заклан
2
1
 
1
 
! Отговори
BG преди 12 години
Za da postignat tozi *pulnocenen sun*po-vuzrastnite hora pribqgvat do upotrebata na sedanti-Lorazepam,Diazepam...Taka,4e ne znam ot koq planeta sa gi vzeli tezi 160 hil.4oveka i sa gi izsledvali?!Stresut naistina okazva ogromno vliqnie s godinite.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е вярно.