Coca-Cola и Pepsi сменят рецептите си заради риск от рак

"Потребителите няма да забележат разлика в продуктите ни"
Обновена: 9 мар 2012 17:08 | 9 мар 2012 16:07, Бойчо Попов
106
Coca-Cola и Pepsi сменят рецептите си заради риск от рак
Снимка: Reuters

Coca-Cola и Pepsi променят начина, по който произвеждат едноименните безалкохолни напитки, за да избегнат необходимостта да поставят предупреждение за повишен риск от рак върху продуктите си в съответствие с нов закон в Калифорния, съобщава Guardian.

Coca-Cola и Pepsi ще променят начинa, по който постигат карамеловия цвят на безалкохолните си напитки, тъй като законът задължава продуктите, съдържащи канцерогенни съставки, да бъдат обозначени със съответното предупреждение.

Двете компании обявиха, че промените в производствената технология ще бъдат въведени на цялата територия на САЩ. Засега това е направено единствено в Калифорния.

Coca-Cola и Pepsi държат почти 90% от пазара на безалкохолни напитки в САЩ.

Американската асоциация за безалкохолни напитки (ABA), която представлява индустрията в САЩ, обяви, че нейните членове ще продължат да използват карамелови оцветители в свои продукти, но измененията са предприети поради изискванията на новия калифорнийски закон.

„Потребителите няма да забележат разлика в продуктите ни, както и не би трябвало да имат каквито и да е опасения за здравето си“, се казва в изявление на асоциацията.

Диана Гарза-Сиарланте, говорител на Coca-Cola, обяви, че компанията е поискала от доставчиците на карамел да променят производствените процеси, за да намалят нивата на 4-метилимидазол – химикал, следи от който могат да бъдат открити в редица продукти.

„Въпреки че вярваме, че не съществува риск за здравето на хората, който да оправдава тези промени, ние наистина поискахме от доставчиците на карамел да променят технологията си, така че да не става необходимо нашите продукти да бъдат маркирани с научно необосновани предупреждения“, казва Сиарланте.

През февруари потребителски групи поискаха от щатската администрация за безопасност на храните (FDA) да забрани използването на базирани на амониев сулфат карамелови оцветители.

Говорител на FDA посочва, че искането се разглежда, но потребителите би трябвало да пият по над 1000 кенчета Coca-Cola на ден, за да се достигне концентрацията на въпросните химикали, предизвикала рак при изследване с гризачи.

 

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Coca-ColaPepsi
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
15
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Потресен съм от "безцени" писания. Не предполагах, че научния гений на нацията пише тук. 125 год. напитка е анатемосахте. Няма как да коментирам всичките небивалици, но бих се спрял на факта, че т.н. пласмасови бутилки не се използват за продуктите на компанията кока-кола (материала се казва PET) и е безвреден. Няма подсладители в кока-кола. И нищо не разяжда стомаха иначе досега да сме изчезнали всички. Колкото до вредата от честата употреба, зависи от количеството, а не от честотата.
79
10
 
26
 
! Отговори
Original преди 12 години
Купувам Кока Кола от Турция 2.5 литра на цена 2.30лв!По качество бие 100 пъти българската Кока Колаима голяма разлика в качеството.
78
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колата у нас е още по-опасна - никой не знае от какво е...на мен кръвното ми скача а сърцето се рахлопва като стар часовник...
77
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пийте си Айранчето студено и да не ви дреме!
76
3
 
3
 
! Отговори
........ до 77 преди 12 години
Много е просто. Погледни на етикета колко килокалории съдържат 100 мл. кола и след това ги съпостави с изгорените при тренировка около 500 калории за 1 час
75
1
 
40
 
! Отговори
Вуте преди 12 години
Бистра водица - мирна главица.
74
7
 
12
 
! Отговори
ronin преди 12 години
Какви глупости пишете тука,бе!? Аз пия кола, обаче се успокоявам,че това ,което се произвежда в България е някакво жалко подобие на кока-кола и съответно няма нищо общо с вредните съставки на американската кола! Според мен нашата кола е шербетлийска вода!
73
6
 
7
 
! Отговори
Пиянде преди 12 години
до 74,Това, че Кока-колата, не е полезна да я пиеш всеки ден е очевадно, но в това което си копирал и сложил тука като информация е пълна глупост. Обясни ми, как след тренировка, като пия една кола как точно захарта от нея ще се превърне в мазнина? Ами никак. Та, ако работата ти е физическа и изисква много енергия, няма лошо да треснеш една количка, но ако седиш на бюро цял ден и да се наливаш с кола, не. Също и съм за, колата да се продава на лица над 18 год, децата не трябва да я пият.
72
0
 
18
 
! Отговори
химик преди 12 години
Абе за рак не знам, но протофосфорната киселина уврежда костите.
71
0
 
6
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
мерси за информацията!!!!
70
4
 
40
 
! Отговори
........... преди 12 години
Кока-колатаИстината за популярната напиткаЗнаете ли какво се случва с вашето тяло всеки път, когато пиете кока-кола?След 10 минути. 10-те чаени лъжички захар нанасят съкрушителен удар по целия ви организъм, тъй като това е ежедневната препоръчителна норма. И единствената причина, поради която не започвате да повръщате, това е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.След 20 минути. Настъпва скок на инсулина в кръвта. Черният дроб превръща цялата захар в мазнини.След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено. Вашите зеници се разширяват. Кръвното ви налягане се увеличава, защото черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Блокират се аденозиновите рецептори, като по този начин се предотвратява сънливостта.След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин, стимулиращ центъра на удоволствията в мозъка. Същият принцип на действие има и хероинът.След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций чрез урината.След повече от час. В играта се включва пикочогонното действие на напитката. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.В продължение на няколко години обединена група от медици от няколко европейски страни изучавала свойствата на различни напитки, известни под името Кола - кока-кола, пепси-кола и т.н. Резултатите от тези задълбочени изследвания довели учените до неутешителни и дори шокиращи изводи.Оказало се, че продължителната употреба на кола води до импотентност при мъжете и до безплодие при жените. Естествено има и изключения, но те само потвърждават правилото. Толкова печален ефект предизвикват не напитките сами по себе си, а колата, която се използва при тяхното производство.Преди векове колата е виреела само в Америка и е била използвана от индианските бойци със същата цел, с която в нашата армия се използва бромът: за понижаване на потентността, пълно успокоение на всички полови инстинкти, което не позволява на войниците да се отвличат от служебните си задължения.Още едно дългогодишно изследване за влиянието на сладките безалкохолни напитки върху здравето на човека показало, че употребата на такива напитки не само води до затлъстяване, но и представлява причина за национална епидемия от диабет от втори тип в САЩ. Такава диагноза е поставена на почти 17 милиона американци - 90,9% от всички болни от диабет в страната.Изследователите от Харвардската школа по здравеопазване наблюдавали в продължение на 8 години 52 хиляди медицински сестри, употребяващи такива напитки. Учените сравнявали здравното състояние на медицинските сестри, които пиели не повече от една стандартна кутия или бутилка сладка безалкохолна напитка месечно, със здравето на тези медицински сестри, които употребявали по една или повече бутилки ежедневно. Във втората група заболелите от диабет били много повече.Производителите на сладки газирани напитки, и на първо място Кока-Кола и Пепси-Кола, веднага се опълчили на харвардското изследване. Американската асоциация на производителите на напитки заявила: Просто е необяснимо, защо авторите на изследването са взели на прицел изключително сладките безалкохолни напитки. Вице-президентът на асоциацията Ричард Адамсън се аргументирал с това, че нито сладките безалкохолни напитки, нито употребата на захар не се споменават като причинители на диабета нито от Националния институт за здравето, нито от Американската асоциация за диабета. Резултатите от харвардското изследване Адамсън определил като провокационни голословни твърдения.Но провакационните голословни твърдения се потвърждават от един неоспорим факт: употребата на газирани напитки - висококалорични, но лишени от каквито и да било важни хранителни елементи, е една от причините за това, че Америка затлъстява. Другите причини са автомобилната култура, т.е. недостигът на физическа активност и храненето в заведенията за бърза храна. Изследователите напомнят, че една кутия кока-кола от 0,33 л съдържа 140-150 килокалории, което е еквивалентно на 10 лъжички захар. Средният американец изпива годишно около 198,7 литра газирани напитки. Лесно е да се изчисли какво количество захар се съдържа в тях. За сравнение същият този среден американец изпива годишно по 77,1 литра мляко и 63 литра бутилирана питейна вода.Изводите от харвардското изследване съвпадат с данните за риска от диабет сред всички категории от населението: тези, които страдат от затлъстяване, и тези, които не страдат от подобен проблем; тези, които водят активен начин на живот, и тези, които предпочитат да си почиват като лежат на дивана; тези, които употребяват голямо количество мазна храна, и тези, които съблюдават принципите на здравословното хранене. Оказва се, че за жените, ежедневно пиещи сладки газирани напитки, риска от диабет от втори тип е с 83% по-голям, отколкото за тези, които не употребяват такива напитки.Ричард Адамсън, опитвайки се да отклони критиката от производителите, твърди също, че активни потребители на газираните напитки са хората, които обичат много да ядат, пушат и въобще водят нездравословен начин на живот, т.е. сладките безалкохолни напитки са виновни само в съчетание с други вредни фактори, а не сами по себе си. Но авторите на харвардското изследване съвсем не са подценили този факт, че потребителите на сладки безалкохолни напитки предпочитат малко активния начин на живот, пушат, поглъщат повече мазнини и по-малко белтъчини и т.н. Именно поради това те анализирали приноса на всеки елемент от техния начин на живот, включително също употребата на кофеин, чипс, месо, сладкиши, зеленчуци и плодове. Резултатите се оказали същите: сладките газирани напитки са най-значимия рисков фактор за развитие на диабет от втори тип сред американците.Всъщност, когато надигаме студената бутилка с кока-кола, за да се насладим на безспорната й свежест, знаем ли в действителност какъв химически коктейл изливаме в гърлото си?Активната съставка на кока-колата е ортофосфорната киселина. Поради нейната висока киселинност цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали.Нека надникнем в анатомията на един от най-рекламираните продукти на компанията Кока-Кола - Coca-Cola Light без кофеин. Тази напитка съдържа Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951 , E338, Е330, Аromas, Е211.Aqua carbonated - това е газирана вода. Тя възбужда стомашната секреция, повишава киселинността на стомашния сок и провокира метеоризъм - обилно отделяне на газове. Освен това, използва се не изворна вода, а водопроводна, преминала през специални филтри.E952 - цикламова киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли. Заместител на захарта. Цикламатът е синтетичен химикал, има сладък вкус, който 200 пъти превишава сладостта на захарта, използва се като изкуствен подсладител. Бил е забранен за използване в хранителни продукти, тъй като представлява канцероген, предизвикващ ракови заболявания. През 1969 г. по нареждане на Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата бил забранен за използване на територията на САЩ, тъй като той, както захарина и аспартама, предизвиква в плъховете рак на пикочния мехур. В същата година бил забранен и в Канада. През 1975 г. забраната обхванала и Япония, Южна Корея и Сингапур. Забранен е за използване в производството на напитки в Индонезия. През 1979 г. Световната здравна организация, кой знае защо, реабилитирала цикламатите, признавайки ги за безвредни.E150d - оцветител, получава се по пътя на преработката на захар при определени температури, с добавяне на химически реагенти или без тях. В случая с кока-колата се добавя амониев сулфат.E950 - калиев ацесулфам. 200 пъти по-сладък от захарозата. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие на нервната система и може, с времето, да предизвика привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продуктите с този подсладител не се препоръчват за употреба от деца, бременни и кърмещи жени.E951 (аспартам) - заместител на захарта за болните от диабет. Химически е неустойчив: при повишаване на температурата се разпада на метанол и фенилаланин. Метанолът е много опасен: 5-10 мл са способни да доведат до гибелта на зрителния нерв и необратима слепота, 30 мл могат да предизвикат смърт. В топлите газирани напитки аспартамът се трансформира във формалдехид, който е изключително силен канцероген. Документално потвърдени са редица случаи на отравяне с аспартам: загуба на съзнание, главоболие, умора, виене на свят, повдигане, силно сърцебиене, увеличение на теглото, раздразнителност, тревожно състояние, загуба на паметта, мъгливо зрение, припадъци, загуба на зрение, болки в ставите, депресия, спазми, заболявания на детеродните органи, загуба на слуха. Аспартамът може също да провокира следните заболявания: тумор в мозъка, множествена склероза, епилепсия, базедова болест, хронична умора, болести на Паркинсон и Алцхаймер, диабет, умствено изоставане и туберкулоза.E338 - ортофосфорна киселина. Предизвиква раздразване на очите и кожата. Използва се за производството на фосфорнокисели соли на амоняка, натрия, калция, алуминия, а така също за органичен синтез, в производството на активен въглен и киноленти, за производството на огнеупорни материали, керамика, стъкло, торове, синтетични миещи средства, в медицината, металообработването, текстилното производство, нефтената промишленост. Хранителната ортофосфорна киселина се използва в производството на газирана вода и за получаване на съставки за сладкарски изделия. Известно е, че ортофосфорната киселина пречи на усвояването на калция и желязото от организма, което може да доведе до отслабване на костната тъкан, остеопороза. Други странични ефекти са жажда, обриви по кожата.Е330 - лимонена киселина. Широко разпространена е в природата. Използва се във фармацевтичната и хранителната промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в хранителната промишленост в качеството на киселини, консерванти, стабилизатори, а в медицината - за консервиране на кръв.Аromas - неизвестно какви ароматни добавки.Е211 - натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти, в качеството на бактерицидно и противогъбично средство. Към тези продукти се отнасят мармаладите, плодовите сокове, плодовите йогурти. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирина. Изследване, проведено от британския професор Питър Пайпър, открило, че това съединение нанася значителна вреда на ДНК. По думите на Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент в консервантите, използвани в повечето газирани напитки, не унищожава ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например, болест на Паркинсон.И така, какво се оказва? Ами, оказва се, че тайната рецепта на кока-колата е просто един рекламен трик. Каква тайна може да има, когато на всички е известно, че това е слаб разтвор на кокаин с консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н. Т.е., това е легализирана кокаинова наркомания плюс чиста отрова, а диетичната кола е още по-лоша, защото аспартамът, който замества захарта в нея, е чиста невротоксична отрова.Така че, ако не можете да си представите живота без кока-кола, възползвайте се от следните препоръки. Дистрибуторите на кока-кола в САЩ вече 20 години използват тази напитка за почистване на двигателите на своите камиони. Опитните полицаи в САЩ винаги имат в патрулните си автомобили по двадесетина литра кока-кола, за да измиват кръвта от шосетата след катастрофи. Кока-колата е чудесно средство за премахване на ръждивите петна по хромираните повърхности на автомобилите. За да отстраните корозията от акумулатора на автомобила, полейте го с кока-кола и корозията ще изчезне. За да отвиете ръждясал болт, топнете парче плат в кока-кола и омотайте болта за няколко минути. За да почистите дрехите от петна, излейте кока-кола върху мръсните дрехи, добавете прах за пране и пуснете пералнята както обикновено. Колата помага да се изчистят петната. В Индия за унищожаване на вредителите по селскостопанските култури някои фермери вместо пестициди използват кока-кола - така е по-евтино, а ефективността е напълно задоволителна.Така че кока-колата безспорно е много полезен продукт. Главното е да се използва по предназначение, а не да се употребява вътрешно.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей ви дълго криената рецепта на кока-кола.приятно и накрая рачи.
68
17
 
8
 
! Отговори
До 68 преди 12 години
По-добре Кока Кола да пиявместо тази помия Дерби Кола.Поне Кока Кола е световна маркаако ще се мре да е от оригинална напитка:))
67
13
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 12 години
Всички коментирате как колата разяждала месо, ламарина и така нататък, не съм чул и видял някой да е умрял от разяждане след като е пил кола. Много се филмирате и се правите на интересни.
66
5
 
27
 
! Отговори
......... преди 12 години
Само пълен *** и завършен *** може да твърди че Кока Колата е безопасна за пиене.
65
4
 
7
 
! Отговори
Кока Кола Рулз преди 12 години
ама тя тухлата пак може да ти падне на главата .. дори и да си раково болен :) хаха то не пречи :) хаха
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И оцветителите не са цвете за мирисане! То в статията става дума именно за тях.
63
0
 
13
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
...то и "обеднения уран" не е доказан про раков фактор, а е по-вероятно първо да причини малформации, а чак по-късно ще дойдат и злокачествените деления.
62
2
 
12
 
! Отговори
наивно преди 12 години
Не знам защо хората си мислят, че рецептите не са сменяни от 100 и кусур години. Напротив! Даже имаше филм по Дискавъри за това как са еволюирали. Естествено не са задължени да казват кога сменят рецептата - стига продукта да върви на пазара...
61
7
 
8
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 12 години
абе дреме ми,ако е писано да ми падне тухла на главата и така да пукна,няма да се разболея от рак заради пепсито