Coca-Cola и Pepsi сменят рецептите си заради риск от рак

"Потребителите няма да забележат разлика в продуктите ни"
Обновена: 9 мар 2012 17:08 | 9 мар 2012 16:07, Бойчо Попов
106
Coca-Cola и Pepsi сменят рецептите си заради риск от рак
Снимка: Reuters

Coca-Cola и Pepsi променят начина, по който произвеждат едноименните безалкохолни напитки, за да избегнат необходимостта да поставят предупреждение за повишен риск от рак върху продуктите си в съответствие с нов закон в Калифорния, съобщава Guardian.

Coca-Cola и Pepsi ще променят начинa, по който постигат карамеловия цвят на безалкохолните си напитки, тъй като законът задължава продуктите, съдържащи канцерогенни съставки, да бъдат обозначени със съответното предупреждение.

Двете компании обявиха, че промените в производствената технология ще бъдат въведени на цялата територия на САЩ. Засега това е направено единствено в Калифорния.

Coca-Cola и Pepsi държат почти 90% от пазара на безалкохолни напитки в САЩ.

Американската асоциация за безалкохолни напитки (ABA), която представлява индустрията в САЩ, обяви, че нейните членове ще продължат да използват карамелови оцветители в свои продукти, но измененията са предприети поради изискванията на новия калифорнийски закон.

„Потребителите няма да забележат разлика в продуктите ни, както и не би трябвало да имат каквито и да е опасения за здравето си“, се казва в изявление на асоциацията.

Диана Гарза-Сиарланте, говорител на Coca-Cola, обяви, че компанията е поискала от доставчиците на карамел да променят производствените процеси, за да намалят нивата на 4-метилимидазол – химикал, следи от който могат да бъдат открити в редица продукти.

„Въпреки че вярваме, че не съществува риск за здравето на хората, който да оправдава тези промени, ние наистина поискахме от доставчиците на карамел да променят технологията си, така че да не става необходимо нашите продукти да бъдат маркирани с научно необосновани предупреждения“, казва Сиарланте.

През февруари потребителски групи поискаха от щатската администрация за безопасност на храните (FDA) да забрани използването на базирани на амониев сулфат карамелови оцветители.

Говорител на FDA посочва, че искането се разглежда, но потребителите би трябвало да пият по над 1000 кенчета Coca-Cola на ден, за да се достигне концентрацията на въпросните химикали, предизвикала рак при изследване с гризачи.

 

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Coca-ColaPepsi
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такива *** не съм пил от години и нямам никакво желание да ги пия. Като наркотици са, докато ги пиеш ти се пият, ако издържиш месец без да близнеш, не само че не ти се пие, ами и главата ти се избистря. Факт е че полза от кола НЯМА, а вредите са дълга редица...
19
1
 
7
 
! Отговори
Питайте за да разбер преди 12 години
Какво се случва с тялото след пиене на кока-кола?? Попитайте гугъл
18
2
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
Абе на алкохолните реклами го казват, но и за тези безалкохолни си е вярно - "Консумирайте с мярка"
17
13
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Като ги разбираш толкова много нещата, кво дремеш пред компютъра да пишеш коментарчета вместо да си доктор уе, смешнико! Купи си едно капи да пиеш, прочети колко Е-та има в съдържанието и тогава ми се обяснявай кое било вредно кое не. Важно е всичко с мярка да се консумира. Пак и по 50 кена на ден да пиеш първо ще пукнеш от язва, не рак!
16
6
 
3
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Българите пият кока кола от 70 година на предишния век. Тя пиеше дори др. Т Живков на сватба своя сън, има много фото и на масата вино, оранжада, етър и шишета с кока кола. И всичко е наред. И за българи този питие не е лошо, няколко милиона българи още се остава на земята. Руснаците се купили завод на пепси кола през 1980г. За да на олимпиада чужденците не казвали ч е в СССРа няма тези обичани във цял свят напитки.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
освен това се прадава в кенове, вътрешната част на които са покрити с филтър, който също е канцерогенен , за да се предпази алуминиевата опаковка .. а тази която се продава в пластмасова бутилка е още по-вредна заради отделянето на свободни радикали
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не пия газирани напитки от 2004 година. Само качествен чай, вода и фрешове! Чувствам се значително по-добре без Кола, Фанта, Спрайт и т.н.!!!
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И нас какво ни интересува след като това се отнася само за САЩ ? Ние тук ще продължаваме да купуваме продукт от утайката...
12
4
 
7
 
! Отговори
Enjoy преди 12 години
Пийте булгарейшън лимонада и слушайте чалга:)
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по Дискавъри даваха един филм - сложиха човешки зъб за една вечер само в чаша с Соса -Соla на сутринта зъба беше разяден и почернял
10
4
 
29
 
! Отговори
umen преди 12 години
Не пия тази гадост от 1995 насам и се чувствам много добре. Избягвайте газираните *** и най-вече "*** пот". В един литър кока кола се съдържат 108 грама захар + знайни и незнайни други ***.
9
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бистра водица, му е майката!
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво се чудите бе ами нали това е целта на занятието на еврейските собственици на кока -кола да ни тровят нас омразните им бели християнски народи
7
4
 
23
 
! Отговори
f преди 12 години
а,забелязахте ли 90 процента от пазара на безалкохолни-това не е въобще монопол!??дали е вредно-мЪ кък щЪ е вредно като съсипаха света де що има разни амЕрикански сандвичи от ГМО пумиищата !??Щом носи пари на американските еврей е ДОБРО!даже и Шеврон са добри даже многооооо;)))
6
2
 
8
 
! Отговори
high преди 12 години
Спряха ми дрогата. Е не беше необходимо да променяте рецептите точно заради мен :)
5
3
 
56
 
! Отговори
ined преди 12 години
Манете ги тея тъмните (оцветени) американски *** - хората не случайно са казали - "Със светло пиво - към светло бъдеще."
4
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно необосновани твърдения!Тези безалкохолни се пият от 100 години.Досега половината човечество да беше умряло!
3
8
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 10 минути. 10-те чаени лъжички захар, съдържащи се чаша с кола, нанасят съкрушителен удар по целия ви организъм и единствената причина, поради която не започвате да повръщате, това е фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.След 20 минути. Настъпва скок на инсулина в кръвта. Черният дроб превръща цялата захар в мазнини.След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено. Вашите зеници се разширяват. Кръвното ви налягане се увеличава, защото черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Блокират се аденозиновите рецептори, като по този начин се предотвратява сънливостта.След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин, стимулиращ центъра на удоволствията в мозъка. Същият принцип на действие има и хероинът.След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт, ускорявайки метаболизма. Увеличава се отделянето на калций чрез урината.След повече от час. В играта се включва пикочогонното действие на напитката. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.Всъщност, когато надигаме студената бутилка с кока-кола, за да се насладим на безспорната й свежест, знаем ли в действителност какъв химически коктейл изливаме в гърлото си?Активната съставка на кока-колата е ортофосфорната киселина. Поради нейната висока киселинност цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали.Нека надникнем в анатомията на един от най-рекламираните продукти на компанията Кока-Кола Coca-Cola Light без кофеин. Тази напитка съдържа Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951 , E338, Е330, Аromas, Е211.
2
1
 
54
 
! Отговори
HFCS преди 12 години
А с използването на аспартам като подсладител в 'лайт'-продуктите им и използването на високофруктозен сироп от царевица като подсладител в останалите напитки какво ще направят???
1
61
 
16
 
! Отговори
coca1 преди 12 години
Обожавам Кока-Кола!!!