Страх да останем без телефон? Да, има и такава болест

66% от хората по света страдат от номофобия
9 мар 2012 07:47,
23
Страх да останем без телефон? Да, има и такава болест
източник: Reuters

Ново социологическо проучване открива, че 66% от хората, притежаващи мобилни телефони, страдат от номофобия.

Този вид фобия е свързана със страха от загубване или забравяне на телефона. Наименованието идва от английски език - no-mobile-phone phobia.
 
Забравянето на телефона вкъщи или на работа, както и евентуалната му загуба могат да доведат до тревожност, обърканост, паника или нервност.
 
Специалисти не са изненадани от появата на тази фобия, особено във време, когато ежедневието ни е обвързано с използването на различни технологии.
 
Много често хората не се отделят и за секунда от мобилния си телефон, понякога дори и в банята. Повече от половината притежатели на GSM-и не са ги изключвали никога. 47% от потребителите притежават повече от един телефон, който подсъзнателно се взима в случай, че първият се загуби или забрави.
 
Предишни статистически данни нареждаха номофобията сред една от най-често срещаните в световен мащаб.
 
Все още тази разновидност на фобия не е обявена за медицинско състояние и не е ясно по какъв начин може да се предотврати.
 
Специалисти смятат, че един от вариантите е постепенното ограничаване на използването на мобилни устройства. Важно е да се осъзнава, че денят ни не зависи от тях, допълват те.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
? преди 12 години
bahtiii, ako si izgubim iPhone 4S dali da se trevojim ili da se zaradvame ? a i slu4aino ako si izgubim Nokia 3310 pak trabva li da se trevojim ? molqvi stiga ve4e s tiq tipi *** !!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Да ви имам тъпите фобии... Баба ви, само с Джи Ес Ем е говорила! Аз се чудя, как да се отърва от тях, ама ми трябват, ама чак пък фобия...
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не мога да живея без фактурите на ментел
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз го забравям редовно, даже и не ми пука толкова за телефона. Който му трябвам знае къде може да ме намери.
11
1
 
5
 
! Отговори
1811 преди 12 години
Работата ми е такава, че трябва да съм винаги на линия. Служебния ми телефон не спира да звъни, личния също. За телефона няма почивен ден, ако колегите са съобразителни се ограничават да те търсят по време на почивката ти, но ако е наложително няма как - звънят. Живота го налага, трябва да се работи. Мечтая си да съм без телефон, но ако ми падне батерията губим пари - аз и фирмата. Омагьосан кръг е!
10
0
 
7
 
! Отговори
Vazmuten преди 12 години
Abe,ne moje6 da se otka4i6 posle!Dogovora mi izti4a-opitvat se da me premetnat,za da mi podnovqt dogovora-ama az tozi telefon s tejak kamak na morskoto dano 6te go pusna!
9
0
 
14
 
! Отговори
AZz преди 12 години
Мразя телефоните! Дори понякога ми се иска да избягам в гората или на самотен остров..
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм едновременно на двата полюса. Тъй като работата ми е свързана с много телефонни обаждания, вече направо изпитвам ужас като чуя телефон! Денонощно звънене! Бляяя! Иска ми се да нямах телефон!От друга страна не мога да си представя да не вдигна, ами ако е някой близък, ако нещо се е случило... Не, не не мога да живея без телефон! Ох, как живеехме до преди 10 години?
7
3
 
5
 
! Отговори
еди преди 12 години
наистина сме станали много зависими
6
3
 
1
 
! Отговори
дони преди 12 години
и аз съм от тях
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6 абсолютно, и моят страх е да не би телефонът да звънне :PАко нямаше телефони щяхме да сме си в пъти по-добре и по-спокойно да дишаме.Сега до такава степен хората са се вудуитили, че не знаеш дали ако не им вдигаш няколко часа няма да се обадят в полицията да те издирват.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм в противоположното състояние: Използвам телефон и то често обаче не искам да го виждам нито да го чувам! Просто ми писна и дори си спрях личния а сега всички ме търсят на служебния! Има и нещо положително: Не плащам сметки :D Какво хубаво си беше когато обикаляше половин квартал за да намериш този който търсиш след като не е вдигнал стационарният си телефон!?
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно вярно е. Аз съм един от тези 66%.
2
3
 
20
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Мобилните оператори платиха социалогическото проучване и се установи че 70% от хората не могат без телефони/мобилни/
1
1
 
45
 
! Отговори
Потребител преди 12 години
У нас е по-широко разпространена друга фобия- от сметките за телефона ;)