Плодове и зеленчуци за златист блясък на кожата

Редовната им консумация ни прави по-привлекателни
12 мар 2012 11:16,
1
Плодове и зеленчуци за златист блясък на кожата
източник: Impact Press Group
Консумацията на плодове и зеленчуци няколко пъти на ден има благоприятен ефект не само за поддържане на цялостното здраве. Допринася и за придобиването на златист блясък на кожата и ни прави по-привлекателни, показват резултати от проучване.
 
Зеленчуците и плодовете съдържат висока концентрация различни видове каротиноиди. Тези растителни пигменти са над 600. 
 
Според учените ефектът от консумацията им, свързан с по-здравословния и златист блясък на кожата, се дължи именно на жълто-червените пигменти, придаващи цвета на плодове и зеленчуци като манго, моркови, домати.
 
Изследователи от университета „Сейнт Андрюс“ откриват, че хапването на дори две допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден е достатъчно, за да се постигне промяна в цвета на кожата в рамките на 6 седмици.
 
Допълнителни тестове показват, че цветът на кожата на участниците, които консумират големи количества плодове и зеленчуци на регулярна основа, изглеждат и по-привлекателни и атрактивни, в сравнение с консумиращите малки количества.
 
Всеки сорт плод или зеленчук се отличава със свой уникален състав каротиноиди. Доматите дължат цвета си на ликопена, който по данни от последни клинични изследвания има антиканцерогенни свойства. Смята се, че лутеинът и зеаксантинът при възрастни предотвратява дегенерацията на зрителния нерв и защитава срещу слепота.
 
Каротиноидите имат висока антиоксидантна активност и участват активно в имунната защита на организма. Те регулират комуникацията между клетките, която се осъществява посредством специални сигнали. Комуникативните способности на клетките са особено важни при имунните, които, за да действат ефективно, трябва да намерят работещ начин за обмен на сигнали. Именно заради тези качества, каратиноидите се определят като важни имунномодулатори.  
 
От бета каротина, който придава на морковите специфичния оранжев цвят, в черния дроб се образува витамин А, който играе важна роля за правилното функциониране на множество процеси в организма.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
жена преди 12 години
На плодове и зеленчуци беше баба ми цял живот , но не заблестя....И аз не блестя - особено като гледам цените на същите - просто ставам мораво- синя...А от химията в тях ми окапа косата....