Физическата активност – променя ДНК

Предизвиква естествени промени в ДНК информацията, като помага на мускулите да работят по-ефективно
Обновена: 13 мар 2012 11:33 | 13 мар 2012 11:22,
4
Физическата активност – променя ДНК
Снимка: Impact Press Group
Физическата активност води до положителни промени в генната активност на човек, дори и само след една тренировка, сочи ново проучване, публикувано в сп. Cell Metabolism.
 
За разлика от аберациите и генните мутации, причинени от канцерогенни вещества и токсини, физическите упражнения предизвикват естествени промени в ДНК информацията, като помагат на мускулите да работят по-добре и по-ефективно.
 
Изследователите провеждат проучване, включващо 14 млади мъже и жени. Доброволците водят относително заседнал начин на живот. През периода на проучването техният режим е променен и им е съставена специална фитнес програма.
 
Преди да започнат дадено упражнение, изследователският екип взима биопсия от мускулните клетки на участниците. 20 минути след началото на физическото натоварване е взета втора проба.
 
Резултатите показват, че преди да започне физическата активност ДНК на доброволците има по-малко метилиране. То представлява натрупване на метилни групи в ДНК структурата, което ограничава способността на клетката да присъединява определени гени.
 
Чрез контролиране нивата на метилиране в определена клетка в дадено време се регулира кои гени в ДНК молекулата да са активирани. По този начин организмът различава клетките и информацията, която носят, дали това са очни или чернодробни клетки, например.
 
Метилирането помага на мускулните клетки да изпомпват правилните ензими и хранителни вещества, за да се изгори по-голям брой калории и да се извлече максимална ефективност от физическото натоварване.
 
Пониженото метилиране забавя тези процеси и пречи на нормалната физическа дейност.
 
Пробите след началото на упражненията показват частични завишения на метилните групи, съобщава изследователският екип.
 
Необходими са допълнителни изследвания в тази насока с цел по-обстойно запознаване с ползите от метилирането, добавят те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
Кейн преди 12 години
Големи умници тука,в нищо не вярват,само в биричката пред тв.Повярвай бе,който има вяра колкото синапено зърно и клетъчни промени ще направи.Междудругото господа умници има много случаи на излекувани от рак и спин само с йога и медитация,факт е и точка.
3
1
 
5
 
! Отговори
nel преди 12 години
Голяма глупост.Добре ,че няма наивни.
2
1
 
7
 
! Отговори
13 преди 12 години
Не вярвам да се получи скоро резултат - всички промени на клетъчно ниво стават невъзможни - заради това, няма лечение на СПИН от 1986 до сега!!!
1
1
 
6
 
! Отговори
Тъпак преди 12 години
Кой самозванец си е позволил да пише подобни измишльотини? Това са съвсем фриволни тълкования на нещо си.