Подсладената вода действа като болкоуспокояващо при новородените

Болките се облекчават със сладка вода, кърма и контакт с мама
Обновена: 14 мар 2012 16:15 | 14 мар 2012 16:14,
0
Подсладената вода действа като болкоуспокояващо при новородените
източник: Reuters

През последните години не се препоръчва да се дава вода на бебето. Педиатрите са на мнение, че всичко необходимо, включително и водата, се осигурява с кърмата.

Интересни заключения обаче правят бразилски и холандски медици, според които подсладената вода, не по-малко от майчиното мляко, действа като болкоуспокояващо при новородените, се пише в сп. Pediatrics. Подсладената вода и майчиното мляко имат подобен ефект при преждевременно родените по време на процедури за взимане на кръв от петата.
 
Голяма част от медицинския персонал все още игнорират болката, която изпитват новородените. Преди години дори се е смятало, че те не чувстват в действителност болка.
 
Днес педиатрите се опитват да намерят най-добрия начин за облекчаване на болката при бебетата, особено преждевременно родените, които са подложени на множество изследвания в първите седмици от живота си.
 
От резултатите на скорошно проучване е известно, че комбинацията майчина кърма и сукане има най-силен обезболяващ ефект върху мъничетата.
 
Различни издания все още се опитват да изучат ефекта на млякото срещу болката, коментира водещият изследовател д-р Мариана Буено от бразилския университет на Сао Пауло.
 
Кърменето е признато със своя обезболяващ ефект при новородените. Контактът с майката, кожа до кожа, и сладкият вкус на кърмата успокояват бебето, казва тя.
 
В изследването си д-р Буено и екипът й наблюдават 113 преждевременно родени между 34 и 36 гестационна седмица, което е в срок близък до нормалния. Те решават да се погрижат за комфорта на бебетата преди убождане в петата за взимане на кръв като им дават преди това сладка вода или кърма чрез накапване в устата.
 
Лицата на новородените са заснемани по време на процедурата, за да може да се прецени по-обективно степента на болката, която изпитват. Отделно се записват сърдечната честотата и се следи нивото на кислород в кръвта им.
 
Резултатите показват, че 60% от преждевременно родените, на които им е давана подсладена вода непосредствено преди процедурата, изпитват най-ниска степен на дискомфорт. Такъв ефект се открива и при една четвърт от новородените, на които им е поднасяна кърма.
 
Подобно проучване провежда и д-р Ева Симонс с лекари от болница "Амфия" в Холандия. Те наблюдават 71 преждевременно родени при същата медицинска процедура, по време на която на бебетата им е давано да сучат кърма или подсладена вода. Заключенията им са, че степента на болката намалява еднакво максимално и в двата случая.
 
Според д-р Буено различните резултати на холандското и бразилското проучване се дължат на начина на даване на майчино мляко или подсладена вода на бебето. Сукането само по себе си има успокояващ ефект при новородените, а в комбинация с кърма или сладка вода той е по-силен. Тя отбелязва, че майчиното мляко съдържа мазнини, белтъчини и захари, чието въздействие се противопоставя на болковото усещане при новороденото.
 
Д-р Буено се концентрира да изследва въздействието конкретно на съдържанието на майчиното мляко, тъй като за част от преждевременно новородените сукането е процес, който ги затруднява и все още не владеят.
 
Предстои екипът й да открие най-благоприятното за новородените болкоуспокояващо съчетание – получаване на кърма в комбинация с телесен контакт с майката или сукане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари