Белият ориз повишава риска от диабет тип 2

Консумацията на кафяв ориз го намалява
Обновена: 19 мар 2012 16:16 | 19 мар 2012 13:12,
6
Белият ориз повишава риска от диабет тип 2
източник: Reuters
Според експертите връзката може да се обясни с ефекта на белия ориз върху нивата на кръвната захар, който се дължи на сравнително високия му гликемичен индекс. 
 
Консумацията на бял ориз увеличава риска от диабет тип 2, смятат учени от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън. 
 
Не е вредна консумацията на 1-2 порции ориз на седмица, допълват експертите. Но, колкото по-често се консумира, толкова повече се повишава опасността от развитие на онкологичното заболяване, сочат резултати от четири проучвания. 
 
Според експертите връзката може да се обясни с ефекта на белия ориз върху нивата на кръвната захар, който се дължи на сравнително високия му гликемичен индекс. 
 
Високогликемични са храните, бедни на баластни вещества и фибри, но богати на въглехидрати. При консумацията им те предизвикват рязко покачване на кръвната захар.
 
До по-постепенно повишаване на глюкозата, без резки пикове и спадове водят нискогликемичните храни, какъвто е кафявият ориз. Такива продукти са с високо съдържание на влакнини.
 
Освен че е по-ниско калоричен и с по-малко въглехидрати от белия, кафявият ориз съдържа повече магнезий (85,8 мг), фосфор (150 мг), калий (154 мг) и калций (19,5 мг) за количество около 200 г. За сравнение - същото количество бял ориз съдържа 24,1 мг магнезий, 68,8 мг фосфор, 3,94 мг калий и 5,6 мг калций.
 
Смята се, че хранителни вещества, като фибри и магнезий, помагат за предотвратяване развитието на диабет тип 2.
 
Учените проследяват хранителния режим на 350 хил. души от Китай, Япония, САЩ и Австралия, като вземат предвид и фактори като телесно тегло и нива на упражнения. В рамките на 22 години около 13 200 души развиват диабет.
 
Установява се, че начинът на живот и хранене, включващ висока консумация на ориз, допринася за увеличаване на риска от заболяването. 
 
Едно от проучванията установява, че консумацията на бял ориз, повече от 5 порции на седмица, повишава риска от диабет тип 2 с цели 17%. 
 
При консумиращите кафяв ориз, поне 2 пъти на седмица, рискът е 11% по нисък.
 
Според резултатите, ако средно консумираният бял ориз и оризови продукти - 50 г на ден, се заменят с еквивалентно количество кафяв, рискът от диабет тип 2 намалява с 16%. При замяна на белия ориз с други пълнозърнести продукти, опасността е още по-малка - с около 36%.
 

Прегледът на проучванията е публикуван в British Medical Journal.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И все пак кафевият (тоест неполиран) ориз е не само по-добър, но и по-вкусен. Столетниците в Япония използват само такъв ориз, а хранителна дажба ограничена до бял ориз води до бери-бери (липса на В1). За пшеницата е подобно - премахването на житната обвивка води до силно обедняване на витамини и микроелементи, а рафинираното брашно (смляно в не-каменни мелници) рязко вдига гликемичният индекс. Избягвайте рафинираните храни, или си купувайте хапове и добавки за 60 лв. Ваш избор.
5
1
 
3
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
Я си признайте на кой му е залежал кафевият ориз!
4
1
 
1
 
! Отговори
WTF преди 12 години
Диабетът онкологично заболяване ли е?!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
98% от анкетираните диабетици консумират домати, следователно консумацията на домати води до диабет.
2
2
 
5
 
! Отговори
Julian преди 12 години
Мда те за това китайците са толкова малко.....масово измират от диабет :)Утре очаквайте статия, за краставиците причиняващи оплешивяване, а в други ден за пагубното въздействие на лещата върху черния дроб.Ако почна да ви взимам на сериозно *** статии до няколко дена ще ритна камбаната от глад ....
1
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ламби преди 12 години
Значи проблема не е в белия ориз, а в консумацията на храни с висок гликемичен индекс! Да бяхте написали кой ви е спонсорирал статията ...