Всяко четвърто дете с гръбначни проблеми

Вследствие носенето на тежките училищни раници
Обновена: 19 мар 2012 10:20 | 19 мар 2012 10:19,
4
Всяко четвърто дете с гръбначни проблеми
Снимка: Reuters
Едно на всеки четири деца има проблеми с гърба, вследствие носенето на тежки училищни раници, установяват експерти.
 
Испанско проучване, публикувано в Archives of Disease in Childhood, проследяващо 1403 ученици на възраст между 12 и 17 години отчита, че 1/4 от децата страдат от болки в гърба. Най-често срещаният проблем е изкривяване на гръбначния стълб.
 
Почти 2/3 от децата носят раници, тежащи повече от 10% от телесното им тегло. Експертите изчисляват, че средно една училищна чанта тежи 7 кг.
 
Необходимо е насърчаването на медицинската и образователна общност за предоставянето на повече информация и провеждането на консултации сред родители и ученици за рисковете, породени от тежките чанти, и че те лесно могат да бъдат редуцирани, казва изследователят проф. Алберто Руано от университета на Сантяго де Компостела в Испания. 
 
Българските ученици също са засегнати от проблема. Гръбначните изкривявания са сред водещите заболявания при децата в начална училищна възраст. Според проучване повече от 60% от тях са с изкривявания. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
pioner v oblastta преди 12 години
Това са глупости.Не е това причината.Поздравление за новия interfeis на коментарите.
3
1
 
3
 
! Отговори
От 1 до 2 преди 12 години
Да... хубави времена бяха! :-))
2
2
 
12
 
! Отговори
мим преди 12 години
1-верно,кви спомени ми дойдоха от твоето *тетрадка по всичкология*. ама ние станахме хора, а подрасващите-грамофон свири майка плаче.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми нормално. Носят огромни раници, обездвижват се по цял ден пред компютрите, не спортуват. Особенно в първите класове са много изпълнителни и си носят всички учебници и помагала. Да сте чували за гимназист с приблеми заради тежка раница? Не, нали? Защото тетрадката по всичкология не тежи! :-)))