Варицела – заболяването на силно сърбящите мехури

Непоносим обрив и повишена температура
Обновена: 29 мар 2012 15:38 | 29 мар 2012 15:23,
0
Варицела – заболяването на силно сърбящите мехури
Снимка: Reuters
Варицелата е заболяването, от което боледуват почти всички деца. Обикновено се "изкарва" до 12-годишна възраст, но се проявява най-вече във възрастта 4-5 години.
 
Познато е с образуването на червени пъпки, които по-късно се превръщат в сърбящи, пълни със серозна течност, мехури.
 
Първоначално симптомите на варицелата наподобяват простудно заболяване или грип – отбелязва се силна отпадналост, неразположение, главоболие, болезнено гърло, гадене, дори болки в корема.
 
На следващ етап, след 1-2 дни, се изявява обривът върху корема, гърба и лицето. Той бързо се разпространява по цялото тяло, както и по скалпа и лигавиците. Пъпки се образуват и в носа, устата, ушите, по гениталиите.
 
Първоначално пъпчиците са дребни и когато все още броят им е малък наподобяват на ухапване от насекомо. Те обаче бързо се уголемяват и се преобразуват в мехури, пълни с бистра течност. След спукването на мехура се оформя коричка, която по-късно отпада по естествен начин. Пъпчиците, мехурите или коричките през цялото боледуване не бива да се чешат. За да се предотврати максимално образуването на белезите и инфекция, те трябва да се оставят да отпаднат от само себе си.
 
Пъпките, по-късно мехурите, осейват тялото доста нагъсто. Има ги на всеки сантиметър. Образуването на нови пъпки обикновено спира след 2 до 4 дни. Повечето хора отчитат две  вълни на обрива по време на заболяването.
 
Обривът и състоянието на кожата е по-тежко и възстановяването по-бавно при наличие на друго кожно заболяване или раздразнение, като екзема. Обривът при децата, в сравнение с възрастните и тийнейджърите, преминава по-леко.

Още по темата за варицелата можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: обривдецаварицела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари