Борим депресията със здравословно хранене

Редовната консумация на junk food повишава риска от депресия
Обновена: 3 апр 2012 14:06 | 3 апр 2012 14:02,
2
Борим депресията със здравословно хранене
източник: Reuters

Хранителните ни навици значително допринасят не само за здравословното, но и за емоционалното и психическото ни състояние.

Според ново испанско проучване, публикувано в сп. Journal Public Health Nutrition, редовната консумация на junk food, като хамбургери, хотдог и пица, повишава риска от депресия.
 
Хората, които консумират най-често вредни храни, са с 51% по-висок риск от развитие на психическото състояние, в сравнение с тези, които хапват рядко или изобщо не консумират.
 
Учените от университета на Лас Палмас де Гран Канария и на Гранада, Испания, наблюдават хранителните навици на 8 964 души. В края на проучването 493 от тях са диагностицирани с депресия. 
 
Колкото повече junk food консумираме, толкова е по-голяма опасността от проблеми с психическото ни състояние, казва Алмудена Санчес-Вилегас, ръководител на проучването. Причините все още се изясняват.
  
Друго, британско, проучване също показва, че хранителният режим, богат на преработени и мазни храни, увеличава риска от депресия.
 
Данните сочат, че този риск е с 26% по-висок при хората, наблягащи основно на преработени храни. 
 
Редовната консумация на пресни плодове и зеленчуци, ядки и риба обаче, помага за преодоляване на депресивните състояния, подчертават експертите. 
 
Консумацията на средиземноморски тип храна подобрява и дейността на кръвоносната система, понижава възпалителните процеси и риска от развитие на сърдечни заболявания. Ползите се дължат на съдържанието на антиоксиданти, ненаситени мастни киселини, растителни пигменти, витамини, фолиева киселина и други полезни вещества в средиземноморските ястия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: депресияхраненеjunk food
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Шишо преди 12 години
Нали това е целта да можеш да се храниш като човек. Но чорбаджии изедници, те лишават от тази възможност.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз боря депресията с шоколад:)