Шампоаните – какви съставки съдържат

И как да изберем подходящия продукт за нас
Обновена: 12 апр 2012 12:03 | 12 апр 2012 12:03,
12
Шампоаните – какви съставки съдържат
източник: Reuters

Подходящият шампоан е в основата на грижите за здрава и блестяща коса. Важно е да го изберем спрямо качеството и структурата на косата, както и състоянието на кожата на главата. 

За да изберем правилния шампоан според особеностите на косата, следва да познаваме и съставките в продуктите. Сред най-често използваните са:
  • Повърхностноактивни вещества - алкил моноглицерид, амониев лаурил сулфат, кокамидопропил, кокамидопропил бетаин, кокамид ДЕА, МЕА или ТЕА, натриев лаурил сулфат, натриев лаурил сулфат етер и др. Съставките дават почистващата сила на шампоана. Често са извлечени от кокосово, палмово или соево масло. Допринасят за отстраняването на замърсяванията, люспите по кожата и себума, който се произвежда в по-големи количества при по-мазна кожа. 
  • Овлажняващи съставки - амин оксид, лимонена киселина, мастни алкохоли, глицерин, изопропил палмитат, ланолин, пантенол, силикони, натриев хидроксид и др. Съставките помагат за подхранването и омекотяването на косата. Улесняват разресването.
  •  Други съставки в шампоаните - алфа-хидрокси киселини, антиоксиданти, естествени масла, протеини, витамини.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: косашампоансъставки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И двата лауре...еди какво си са вредни. А на онзи с довода че се добива от кокосов орех и едва ли не това автоатично ги прави безвредени - това е много елементарна логика. Има едно вещество - мононатриев глутамат, масово използвано в хранителната индустрия. Това вещество се съдържа във водорасли (и не само). Когато обаче се извлича от тях като самостоятелна субстанция (и после добавя като овкусител и армотизатор ефектите му са много вредни,
8
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Кратка история на медицината:2000 г. пр.н.е. - Ето, изяж този корен.1000 г. от н.е. - Не яж този корен, той е езически! Кажи тази молитва!1850 г. от н.е. - Да казваш молитви е суеверно! Изпий тази отвара!1940 г. от н.е. - В тази отвара има змийско масло! Глътни това хапче!1985 г. от н.е. - Това хапче е неефективно! Вземи този антибиотик!2000 г. от н.е. - Този антибиотик е синтетичен! Ето, изяж този корен!
7
0
 
4
 
! Отговори
цици преди 12 години
Някой голям *** е писал статията.Лаурил етер сулфатът е много силно измиващо вещество(в началото са обезмаслявали двигатели с него, петролен дериват е) и не понася на всеки.Именно за това част от него се замества от кокоамидо пропил бетаина, който има по меко действие.Лаурил сулфатът също е доста силен.
6
0
 
1
 
! Отговори
do 6 преди 12 години
е нали трябва да се правят импресии ...
5
0
 
17
 
! Отговори
БОБ преди 12 години
Или напишете статията тук или още в заглавието кажете къде да си я търсим. Какво ни разхождате из целия нет! Ако искам да чета друг сайт ще вляза направо там.
4
3
 
2
 
! Отговори
papi преди 12 години
За ЛАУРИЛ-сулфат и ЛАУРЕТ-сулфат - няма научни доказателства, че някоя от тези съставки е опасна. И двете се получават от кокосов орех. Истерията в интернет, че са опасни, тръгва от практика на нелоялна конкуренция в САЩ (Dr Keith Green).Има доста по-опасни съставки, които не са от естествен произход и се съдържат в почти всички шампоани, продавани по магазините.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да, ама вече ги правят по-гадни, за да трябва да си купуваш 100 продукта за коса
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отварата на баба най-бива.
1
0
 
11
 
! Отговори
НИЩО преди 12 години
Да бяхте написали нещо съществено:Например каква е разликата между ЛАУРИЛ-сулфат и ЛАУРЕТ-сулфат. Едното било много вредно и трябва да се избягва.