Шопингът е моментно щастие

Щастието от покупката на нова вещ не предоставя трайно удовлетворение
Обновена: 20 апр 2012 13:48 | 20 апр 2012 13:48,
3
Шопингът е моментно щастие
източник: Reuters

Хората, които харчат повече пари за пътешествия и срещи с приятели, са по-щастливи и по-харесвани от околните, отколкото тези, които използват средствата си за материални покупки.

 
Две нови проучвания перифразират старата поговорка „Парите не могат да купят щастие.” в „Материалните покупки не могат да ни направят щастливи.”. Повечето хора вярват, че всеки продукт, който може да се набави с пари, ще подобри живота им и ще ги накара да се чувстват по-добре.
 
Истината е друга, оказва се. Според психологическите проучвания хората, които дават повече пари за срещи с приятели и пътувания, по-рядко изпитват чувство на тревожност при различни социални контакти. Ощетени в това отношение са тези, които предпочитат да си закупят новите обувки на известна марка, например.
 
За целта на проучванията, проведени от психолози от Щатския университет в Сан Франциско, близо 10 000 души отговарят на телефонни запитвания, относно себе си и своите навици.
 
Ръководителят на проучването Райън Хауел обяснява, че една от причините хората, които харчат за изживявания, да са по-щастливи, е, че те са по-склонни да предприемат рискове. Според психолога е много по-лесно да върнеш дреха в магазина, отколкото да откажеш пътуване или поръчана вечеря в ресторанта.
 
Друга причина е, че срещите и пътешествията тонизират и ни карат да се чувстваме пълноценни – чувство, което остава в нас и продължаваме да изживяваме, дори и след края на събитието. От друга страна, колкото и да е хубав един нов компютър, покупката никога не може да провокира подобни усещания.
 
Щастието, породено от нова вещ, е моментно, обясняват специалистите. То не може да предостави трайно удовлетворение, което да повлияе на цялостното ни възприятие. Положителните изживявания, от друга страна, продължават да ни „осигуряват” щастие, благодарение на спомените.
 
Учените констатират още, че нематериалистите са по-харизматични и са предпочитана компания за околните.
 
Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Positive Psychology.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: щастиешопингпаривещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е добре де, а ако цял живот си шоп на какво да се радваме ?! :(
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А най-добре пътешествия с приятели на шопинг! Трябва да си напълно щастлив !