Маслото от авокадо забавя стареенето

Авокадото предпазва от вредното въздействие на свободните радикали
Обновена: 24 апр 2012 12:46 | 24 апр 2012 12:45,
1
Маслото от авокадо забавя стареенето
източник: Reuters

Консумацията на авокадо помага в борбата против стареенето и предпазва от сърдечни заболявания и рак, твърдят учени.

Смята се, че маслото от авокадо има благоприятен ефект срещу свободните радикали. Често те се откриват в митохондриите, клетките, които превръщат храната, която консумираме, в енергия. Вредните молекули стопират производството на енергия и увреждат клетките. 
  
Нестабилните свободни радикали са отпадъчни продукти на метаболизма, които могат да бъдат генерирани в по-големи количества, поради фактори като замърсяване, тютюнев дим, радиация. Те вредят на организма, предизвиквайки верижни реакции, които разрушават клетъчните мембрани, протеини и дори ДНК.
 
Това явление е един от основните двигатели на стареенето на организма, играе и важна роля за увреждането на артериите и развитието на рак.
 
Изследователите установяват, че маслото от авокадо предпазва клетките от излагането на високи концентрации на желязо - елемент, който произвежда „огромни количества“ свободни радикали.
 
Маслото от авокадо е подобно по състав на маслиновото, потреблението на което е свързано с необичайно ниски нива на хронични заболявания в някои средиземноморски страни, поясняват експерти.
 
Предишно изследване, проведено в Мексико - най-големият производител на авокадо, показа, че плодът понижава нивата на холестерола в кръвта, и на някои мазнини, свързани с диабета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
10
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 11 години
NA LILI IVANOVA I TOALETNOTO KAZANCHE E PALNO....S MASLO OT AVOKADO.......