"Свинско готвено" отровило децата от хотела в Кюстендил

Отстранени са четирима души от персонала на ресторанта
30 апр 2012 12:32,
64
"Свинско готвено" отровило децата от хотела в Кюстендил
Заразата е тръгнала от персонала на ресторанта, приготвял храната на учениците. Снимка: архив Булфото

Стафилококови бактерии са открита в каймата, от която са приготвени супа топчета и шницели, както и в „свинско готвено”.

Още по темата
Именно това е довело до заразяването на близо 40 деца от зеленото училище в Кюстендил, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Данните сочат, че заразата е тръгнала от персонала на ресторанта, приготвял храната на учениците.

Временно са отстранени четирима души от кухненския персонал, при тях са открити стафилококови бактерии.

Затворен е и ресторантът на спа хотела, в който са били отседнали децата.

Вече е извършена пълна дезинфекция, взети са и повторни проби, чиито резултати ще излязат в средата на седмицата. Едва тогава ще се решава дали заведението отново ще заработи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
николай преди 11 години
До Мира: за жалост стафилококус не згива пи термична обработка,а при ниска температура,трябва храната да ври при 100градуса най-малко два часа,което не е обичайната технологична подготовка на храната. и много добре се развива в силно солена и сладка среда,фактори при които обичайно др микроорганизми загиват!!!и вьпреки терм обработка,Заразата остава в храната. Стига с тия здр книжки-изследванията в тях нямат нишо общо сьс тази зараза!!!
55
0
 
2
 
! Отговори
николай преди 11 години
стафилокококос ауреус няма много общо сьс здравните книжки и микробиологичните изследвания.разпространява се чрез вьзд-капков пьт,от открити ранички,гнойни пьпки и др.Стафилокока живее в лиг на носа и гьрлото и стига сте писали Небивалици!!!!и господина д-р Войнов ,шеф на агенцията по храните,и на него му липсват някои знания-дрьнка едни глупости по телевизията,чак не е за вярване.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
заразите в обществените заведения за хранене идват от персонала.Здравните им книжки се попълват фиктивно. по същия начин минават и проверките на Х Е И.Затова при такива случаи трябва да се види кой е правил проверка и да си носи отговорност. .Докато не се носи лична отговорност няма да има ред в нищо.
53
0
 
2
 
! Отговори
до :) преди 11 години
Знам си корените.Мислиш ли ,че не съм питала.Е нямам село.Няма къде да ходя.Сорри.Ако някога успея да си продам някой апартамент, ще си взема жилище по морето!
52
0
 
3
 
! Отговори
Танис преди 11 години
Никой в България не прави здравни книжки с изследвания.Купуват се като шофьорските.Така на времето една болна от туберкулоза ми продаваше сандвичи.ХЕИ да затегнат контрола,да се появяват внезапно в кухните и да вземат материал директно от персонала.Но уви.Никой нехае дори за здравето ни.Дано здравната министърка се заеме с това най-после.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип и на практика сготвената бактерия не може да те зарази, но обаче явно тия издържат на ядрен взрив...Аз не очаквах, че някой по-голем от обикновен работник може да е виновен.Не съм чувал и хосел с нам колко си звезди да е затворен поради каквито и да е причини.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не пращайте децата си на зелено училище.Преди дни щеше да ги вози пиян шофьор,а сега ги изтрвиха с храна в 5* хотел.Дали инфекцията е от персонала или е била в месото,няма значение.Истината е,че никой не си гледа съвестно и отговорно работата и никой не ги контролира.Мерки се вземат постфактум или ако журналистите алармират за някой проблем,а чиновниците с големите бонуси през това време спят дълбок сън.
49
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Хотелът работи, но със сигурност ресторантът в "Стримон" НЕ работи. Не е важно кой е ресторанта, важно е да не се предлагат заразени храни.
48
1
 
6
 
! Отговори
мира преди 11 години
Като се сготви от високата температура тези бактерии не умират ли?
47
0
 
16
 
! Отговори
Жоро змея преди 11 години
В Бг всичко е шапка на тояга!Ние сме като опитни мишкивсичко ядем даже и 25 годишно вносно месо!
46
1
 
9
 
! Отговори
Мина преди 11 години
Какво ли ще да е това месо или кайма, май пак някой 20 год. замразено, само в БГ внасят такива меса.
45
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека, пак яжте месо. Вегетарианец съм от 5 години и съм шапка на тояга.
44
3
 
4
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
ALO-ALO.STANDART ZA XRANITE I VSI4KO OT 1-VA NEOBXODIMOST.KOITO NE SPAZVA ZAKONA-IMASHE ,SAD I ZATVOR.T.AL.DARJAVEN VESTNIK. I T.N. .
43
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Името на хотела е Стримон!!Защо лъжат че ресторанта е затворен!На следващия ден във кюстендилски форум хора от Кюстендил писаха че ресторанта си работи и е пълен!Журналисти в България няма!!!!!!Има неграмотни писачи които си мислят че са журналисти, и за 5 лева ще продадат и майките си!!!!!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не знам какво са яли горките деца, ама това на снимката изглежда откровено гадно...
41
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 11 години
Адресна регистрация в София = столичанин. Черен/бял/червен/жълт/бозав... роден в България = българин.Всички сме от някъде си. Който не си знае корените, да пита мама, тате, баба, дядо и току виж се изненада.
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
42 НЕ столичани са си по селата , а селяните дето се наричат "софиянци".Поживели година ,две , три тук и вече се мислят за софиянци!!Обожавам си София по празници, лекетата и *** го няма и може да се диша!
39
0
 
20
 
! Отговори
Старс преди 11 години
Нашите 5 звездни хотели отговарят на 2 звездни!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости, те може да са заразоносители и да не са виновни!А при кайма и яйца често се намират стафилококи!Персонал и то за готвене не се наема без изследвания!!!
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова от 5-звездните БГ хотели... фалш, фалш, фалш!