Енергийните напитки - вредни за зъбния емайл

Поради високите нива на киселинност в напитките
4 май 2012 13:44,
2
Енергийните напитки - вредни за зъбния емайл
източник: Reuters

Консумацията на енергийни и спортни напитки има вреден ефект върху денталното здраве, предупреждават експерти. 

Честата употреба води до необратимо увреждане на зъбите, тъй като високите нива на киселинност в напитките причиняват ерозия на зъбния емайл.
 
Все повече деца и млади хора консумират този вид напитки. Според статистиката 30 до 50% от американските тийнейджъри пият енергийни напитки, над 60% пият най-малко една спортна напитка на ден.
 
Младите възрастни консумират тези напитки, предимно за да подобрят спортните си резултати и нивата на енергия. Смятат и че те са „по-полезни“ за тях, отколкото напитки като кока-кола, обяснява водещият автор д-р Поонам Джейн от университета в Южен Илинойс. Но повечето от тези хора са шокирани, когато научат какво въздействие имат напитките върху зъбите, допълва експертът.
 
Учените изследват нивата на киселинност в 13 спортни и 9 енергийни напитки. Установява се, че нивата варират между различните видове напитки от една и съща марка.
 
За да анализира ефекта на киселинността в продуктите върху денталното здраве, учените „потапят“ проби от човешки зъбен емайл в изследваните напитки за 15 минути, след това ги поставят и в изкуствена слюнка в продължение на 2 часа. Този цикъл се повтаря четири пъти на ден в продължение на пет дни.
 
Само 5 дни след експеримента вече се забелязва увреждане на емайла. Резултатите от изследванията показват и че енергийните напитки са два пъти по-вредни за зъбите, отколкото спортните. 
 
Щетите, нанесени на зъбния емайл, са необратими, а без защитата на емайла, зъбите стават свръхчувствителни, склонни към гниене и образуване на дупки.
 
По тази причина експертите препоръчват ограничаване на консумацията на спортни и енергийни напитки. Съветват и дъвчене на дъвка или изплакване на устата с вода след пиенето на този вид напитки.
 
Освен това хората трябва да изчакат поне час, за да си измият зъбите с четка след консумация на спортни и енергийни напитки. В противен случай, киселината, която се съдържа в тях, може да се разпространи върху повърхностите на зъбите, което увеличава ерозионното действие, уточняват учените.
 
Изследваните енергийни напитки в проучването са: Red Bull; 5-Hour Energy; MDX; Full Throttle Fury; Rip It; Red Bull Sugar Free; Monster Assault; Von Dutch; Rockstar.
 
Резултатите са публикувани в Academy of General Dentistry.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
здрасти!