Таксата за преглед при лекар остава 2,70 лв.

Тя вече няма да е обвързана с минималната работна заплата
Обновена: 9 май 2012 16:30 | 9 май 2012 16:25,
38
Таксата за преглед при лекар остава 2,70 лв.
Здравният министър Десислава Атанасова Снимка: БТА

Потребителската такса за преглед при лекар вече няма да е обвързана с минималната работна заплата. Това реши правителството, като прие промени в Закона за здравното осигуряване.

Размерът на таксата ще се определя от Министерския съвет.  Според сега действащия закон таксите бяха равни на 1% от минималната работна заплата – тоест 2,70 лева. След като от 1 май минималната заплата скочи от 270 лв. на 290 лв., трябваше да се увеличат и потребителските такси.

Здравният министър Десислава Атанасова обаче се обяви против и настоя за промените в закона. Таксата за ден престой в болница също ще остане 5,40 лева.

Надявам се Народното събрание да разгледа този закон на първо и второ четене в най-скоро време, каза пред журналисти здравният министър Десислава Атанасова.

С измененията се въвеждат се и промени в дейността на Здравната каса. С тях се дава възможност договарянето на отстъпки на лекарствени продукти, заплащани от касата, да се извършва от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност.

Още по темата
В този случай отстъпката се разпределя пропорционално между НЗОК и здравноосигуреното лице. Мотивацията на промяната е да се спестят публични средства и да се намали тежестта за доплащане на осигурените. Въвежда се и забрана дадените на касата отстъпки да бъдат прехвърлени в тежест на пациента.

С измененията и допълненията в закона, одобрени от правителството, се създава законова възможност за заплащане от НЗОК, чрез трансфери от МЗ, на разходите за ваксини по национални програми за профилактика на рак на маточната шийка. 

Също така законопроектът предвижда отпадане на задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски от задължително здравноосигурените лица, за които се прилага схемата за здравно застраховане на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: прегледтакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
госпожо МИНИСТЪР ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ЛИЧНИ ЛИ СА ИЛИ НЕ ЩОТ АКО СА МИ ПРЕКЪСНАТИ ПРАВАТА ОТИВАМ И СИ ГИ ПЛАЩАМ АЗ ЛИЧНО НЕ КАСАТА АМА КАСАТА ДОКУМЕНТ ЗА ЛИЧНО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ НЕ МИ Е ПРАТИЛА ПИСМО КОЛКО СА МИ СА НАСЪБРАЛИ ПАРИТЕ В ЛИЧНАТА МИ СМЕТКА НА ЗДРАВНАТА КАСА КВО ЩЕ КАЖЕТЕ ПО ВЪПРОСА ЛЕКАР НЕ СЪМ ПОСЕЩАВАЛА ДА МЕ ПАЗИ БОГ И АКО НЕНАДЕЙНО СТАНЕ НЕЩО С МЕН ТИЯ ПАРИ ЩЕ ГИ ВЪРНЕТЕ ЛИ НА ДЕЦАТА МИ НАПРАВО МИ СЕ ПОВДИГА ОТ ВАШИТЕ ЗАКОНИ
7
3
 
7
 
! Отговори
Кристиан Барнард преди 11 години
ЛЕКАРИТЕ ДА ОБЯВАТ ОБЩОНАЦИОНАЛНА СТАЧКА !
6
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Знаете ли защо трябва да остане таксата/независимо дали 2,70 или 2,90/-защото има освободени от такса, които идват да се преглеждат 20 пъти в месеца и от тях не могат да се доредят за преглед тези, на които им се налага 1 или 2 пъти годишно да посетят личния си лекар!
5
2
 
6
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Амиииииииии не че обичма среборлюбците в бели престилки много... ама тоагва да гфиксираме лихвите и горивата.. който му е кеф да рпави бизнес с въпросните фиксирани стойности да прави.. който не да не прави... А??? можели другаркоооо?!?!?
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъжа. Таксата е 2,90лв, поне толкова е платила майка ми преди дни при "личен лекар". Също така и е обяснил. че следващия преглед ще и струва 29лв.
3
9
 
11
 
! Отговори
??? преди 11 години
Това си е жива дискриминация спрямо лекарите.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЛАГОДАРИМ ТИ ОТ СЪРЦЕ, Г-ЖО МИНИСТЪР ЗА 20-ТЕ СТОТИНКИ!!!
1
2
 
5
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Абе днес.бг на тая снимка тая изглежда точно акто ***.. сложете някоя по-така...