Таксата за преглед при лекар остава 2,70 лв.

Тя вече няма да е обвързана с минималната работна заплата
Обновена: 9 май 2012 16:30 | 9 май 2012 16:25,
38
Таксата за преглед при лекар остава 2,70 лв.
Здравният министър Десислава Атанасова Снимка: БТА

Потребителската такса за преглед при лекар вече няма да е обвързана с минималната работна заплата. Това реши правителството, като прие промени в Закона за здравното осигуряване.

Размерът на таксата ще се определя от Министерския съвет.  Според сега действащия закон таксите бяха равни на 1% от минималната работна заплата – тоест 2,70 лева. След като от 1 май минималната заплата скочи от 270 лв. на 290 лв., трябваше да се увеличат и потребителските такси.

Здравният министър Десислава Атанасова обаче се обяви против и настоя за промените в закона. Таксата за ден престой в болница също ще остане 5,40 лева.

Надявам се Народното събрание да разгледа този закон на първо и второ четене в най-скоро време, каза пред журналисти здравният министър Десислава Атанасова.

С измененията се въвеждат се и промени в дейността на Здравната каса. С тях се дава възможност договарянето на отстъпки на лекарствени продукти, заплащани от касата, да се извършва от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност.

Още по темата
В този случай отстъпката се разпределя пропорционално между НЗОК и здравноосигуреното лице. Мотивацията на промяната е да се спестят публични средства и да се намали тежестта за доплащане на осигурените. Въвежда се и забрана дадените на касата отстъпки да бъдат прехвърлени в тежест на пациента.

С измененията и допълненията в закона, одобрени от правителството, се създава законова възможност за заплащане от НЗОК, чрез трансфери от МЗ, на разходите за ваксини по национални програми за профилактика на рак на маточната шийка. 

Също така законопроектът предвижда отпадане на задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски от задължително здравноосигурените лица, за които се прилага схемата за здравно застраховане на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: прегледтакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
до Идейката преди 11 години
що не се скриеш?! за парите , който получават лекарите един фаянсаджия ням а да иска да се наведе!!!Имам прред вид цени на дребно - 1.26 на пациент за месец при ОПЛ, и 16 лв за специалист за два прлегледа!
27
0
 
2
 
! Отговори
Да мамантос -32 преди 11 години
Пълно невежество- това е Заложено в закона като 1% от минималната/до сега/ Има го в много държави.конкретно в Унгария от 80-те и се нарича" парасолвенция"С тази "огромна "сума се покрива употребените метариали за овслужването ви: хартия ,принтер , превръзки , спринцовки , дезинфектанти и т н
26
0
 
0
 
! Отговори
qwert преди 11 години
Ako nqkoi ot vas beshe prochel 2 reda po osigurqvane shteshe da se zasrami ot vscihkite tezi komentari. Nikade v beliq svqt zdraveopazvaneto ne e bezplatno, vie da ne ste izkluchenie. Kato prodavate domati podarqvate li gi na lekarite kato doidat pri vas ?
25
3
 
1
 
! Отговори
qze преди 11 години
абе да я закръглят на 3 кинта, тои без това всеки оставя по толкова.
24
2
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Кой *** *** ми сложи минус? Що за мазохистично-*** създание трябва да си, за да не си съгласен?! Или просто си алчно, коррумпирано *** - псевдо-докторче?
23
3
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Тази такса, като и т. нар. потребителска такса в болница е НЕЗАКОННА. Лекарите - демократични *** знаят това, и затова, ако откажете да я платите ще ви оставят на мира. Знаят, че ако се стигне до съд не могат да спечелят делото. Затова, ако имате поне малко акъл, не плащайте нито на ГП, нито в болница. Но,.. ваш си е изборът.
22
2
 
4
 
! Отговори
лекар преди 11 години
До ИДЕЙКА-ами имаме си касови апарати, защото сме или ЕТ, или ЕООД и има постоянна връзка с НАП!
21
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Таксата в момента по закон е 2,90,а е толкова защото "ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ" на Б.Борисов, т.е. здравната министърка трябваше още миналия месец да внесе предложението в Народното събрание ,защото за увеличението на мин, заплата се знае не от вчера!
20
3
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
За каква такса става въпрос? Кви 5 лева? Вие знаете ли, че навсякъде в България болните се разделят на заможни и бедни, на плащащи и неплащащи! И ако не се здрависва с доктора с по една стотачка например, не дава на сестрите двайсетачки и десетачки на санитарките е просто обречен! Ще му приложат такова лечение, дето и в Сомалия ще се смеят! Да не говорим, че в болниците всичко си го плащаш като поп. Единствения ти шанс за оцеляване не е да имаш достатъчно пари, или си роднина на доктор.
19
0
 
9
 
! Отговори
Р.М. преди 11 години
Заглавието е подвеждащо . Таксата в момента е 2,90 лв , което е 1% от минималната работна заплата .
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Таксата при лекар все още е 2,90 лв. ( от 1 май 2012 г. ) , докато Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет.
17
5
 
5
 
! Отговори
ИДЕЙКА преди 11 години
АБЕ ЛЕКАРИТЕ ЗАЩО НЯМАТ КАСОВИ АПАРАТИ И НЕ СЕ ОТЧИТАТ В НАП -20 ПРЕГЛЕДА ДНЕС ПО 2,70ЛВ ТУК ТАМ НЯКОЙ НЕОСИГУРЕН ПО 20-30ЛВ КАКТО ДОЙДЕ ТА ПОЛОВИНАТА СА ЕГАТИ МАФИЯТА ИМА НЯМА НУЖДА НА НЯКОЕ ИЗСЛЕДВАНЕ ТА ДА ДРЪПНАТ И ОТ ЗДРАВНАТА КАСА....ПРОВЕРКИ ТА ДА ВИДИМ В КАКВИ ПАЛАТИ ЖИВЕЯТ И КАКВИ ПАРИ ИСКАРВАТ ТЕ ПО ДОБРЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА БЕ-
16
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 11 години
ДО АВТОРИТЕ НА ПРЕДИШВИТЕ ПОСТОВЕ:Таксата от 1 май е 2,90 лв.,и ще оставе такава до приемане на промяна в закона. За сега има само предложение от МС за такава промяна. Тя трябва да се приеме он Нар. Събрание на първо четене след това на второ четене, след това да се подпише закона от Президента, ако не упражни правото си на вето, след което трябва да се публикува в Държавен вестник ., и 3 дена длед излизането на закона в Държавен вестник той влиза в сила. До тогава в сила е стария закон, т.е. до тогава таксата ше бъде 2,90 лв.
15
2
 
1
 
! Отговори
оле преди 11 години
как бе хора ами безработните нистига 4е трябва да намерят на4ерно пари за здравна осигуровка а и за такса откъде ще вземат има нещо сбъркано в тая система,апропо тази министърка засега се представя добре дано и занапред е така въпреки 4е имам някой съмнения ама айде то ....кое ли ние наред..
14
2
 
6
 
! Отговори
vankoff преди 11 години
В Испания преди половин година паднах от колелото и за малко да си счупя ръката. Нямах личен лекар тук, но отидох. Прегледа ме първо един лекар, прати ме в друга болница, където ме прегледа още един лекар и ми направиха две рентгенови снимки. Не платих нито цент. За какви такси изобщо става дума? Не ме интересува колко е таксата, да я теглят от здравните вноски и да не ни занимават с простотии!
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Eй, НЕ ИЗЧАКАЛИ РЕШЕНИЕТО И ВЕЧЕ ВЗИМАЛИ ПО 2,90 лв. Отивам да спортувам, не искам да попадам в ръцете им!
12
4
 
9
 
! Отговори
Петя преди 11 години
Днес ходих и таксата е 2,90!!! Кога ще се оправи тази здравна система?!?
11
3
 
6
 
! Отговори
dynamo преди 11 години
Миналата седмица бях - друснаха ме 2.90! Колко е последно, че да ида да си взема ресто??? А и .... ваща майка също!!!
10
2
 
12
 
! Отговори
Ценоразпис-лекар преди 11 години
Таксата за преглед при лекар остава 2,70 лв. Таксата за преглед(опело) при отчето и за свещи-60лв
9
3
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
И да си сложат касови апарати.