Таласемия – по-специфичната анемия

По наследство и при българите я има...
10 май 2012 19:30,
4
Таласемия – по-специфичната анемия
източник: Reuters

Всъщност, знаем ли, че при нас, българите, има риск да страдаме от така наречената Средиземноморска анемия. Това е специфична таласемия, която е разпространена сред населението от Средиземноморския регион, корените ни с което са тясно обвързани от миналото.

Таласемията е наследствено заболяване. Дължи се на генетичен дефект, който влияе на производството на хемоглобин и води до разрушаване на червените кръвни клетки. По-ниската концентрация на хемоглобин и червени кръвни клетки засяга осигуряването на тъканите с кислород, което води до анемия.
 
Характерен признак за живота на тези хора е усещането на постоянна умора, което в нелеките форми налага специален режим на хранене и спорт, а в тежките случаи редовни кръвни трансфузии. Таласемията се среща по-често при италианците, гърците, както и при населението в Средния Изток, Азия и Африка. В България хората с това заболяване са 255.
 
Какви други симптоми са познати: слабост, учестено повърхностно дишане, бледнина на лицето, жълто оцветяване на кожата, чувствителен организма, деформация на костите, деформация на лицевата костна структура, бавен растеж при децата, подуване на корема, тъмна урина.
 
Симптомите се проявяват на различна възраст според вида и формата на таласемията, при някои се изявява след раждането при други се развива по-късно, до края на втората година от живота. При носителство само на един мутирал ген, симптомите не се изявяват въобще.
 
Познати са няколко вида таласемия – алфа-, бета, Кулей и Средиземноморска. Видовете таласемия зависят от броя и вида на генетичните мутации, получени от родителите.
 
Хемоглобиновата молекула се състои от алфа- и бета част. Четири гена отговарят за алфа хемоглобиновата верига, като от всеки родител се получават по два.
 
При носителство на един мутирал ген симптомите на таласемия въобще не се изявяват. Тук значение има познанието за носителството, тъй като генът може да се предаде на поколението. Риск за поколението има, когато двамата родители са носители на мутирал ген.
 
Симптомите на алфа-таласемия минор са по-слабо изразени. Заболяването се дължи на два мутирали гена.
 
При три мутирали гена таласемията може да се срещне и под наименованието гемоглобин Н заболяване. Алфа-таласемия майор или хидропс феталис е проява на четири мутирали гени и е причина за загуба на плода или новороденото малко след раждането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
32
 
! Отговори
Десислава Янкова преди 5 години
Аз съм с таласемия минор.Родителите ми нямат.Бледа съм и пролет и есен пия фолиа киселина и витамини.Чувствам се добре и по време на бременност също.Сега ще изследваме детето.
7
0
 
32
 
! Отговори
Мария Николова преди 7 години
Възможно ли е двамата родители да нямат анемия, а детето им да има наследствена анемия (таласемия)?
6
12
 
33
 
! Отговори
8 преди 11 години
vqrno e ,komentara na gospodina e malko rasistki.imam priqtelka s tazi bolest i sam hodil s neq v talasemi4niq tsentar i sam svidetel kak si pomagat edin na drug i se uvajavat kato edno semeistvo nezavisimo koi kakqv e .mislq 4e tazi oris im e dostata4na nqmat nujda ot podobni komentari.
5
10
 
33
 
! Отговори
luda gidiika преди 11 години
gluposti na tarkaleta e napisal gospodin luda gidiq,poznavam dosta beta talasemitsi koito sa hristiqni i ne sa ot ujna bg
4
8
 
40
 
! Отговори
ии преди 11 години
ДО ЛУД ГИДИЯ, ако се женят помежду си, няма да имат тамасемия а олигофрения боже мой информирай се преди да си съчиняваш
3
8
 
46
 
! Отговори
До 1: преди 11 години
Таласемията няма нищо общо със затворените общества (за други генетични болести може и да е вярно, но не и за нея). И аз имам таласемия и я откриха съвсем случайно, защото е без изразени симптоми. Ако и мъжът ми я има, има вероятност да се роди дете с таласемия майор, което е вече много опасно. А много хора у нас, особено в Южна България, са носители на таласемия, без да го знаят, както беше и при мен. Затова, направете си изследване, преди да решите да имате дете...
2
8
 
41
 
! Отговори
ala bala преди 11 години
az imam talasumiq alfa minor obache ne mi vliq po nikakuv nachin. bqgam, sportuvam, igraq tenis... burkash - tova ne sa hora ot rodopite a ot belomorieto, gena e ustoichivost kum malariq
1
35
 
32
 
! Отговори
Луд Гидия преди 11 години
Всичко хубаво, ама защо не сте писали най-главното: ТАЛАСЕМИЯТА Е КРЪВНА БОЛЕСТ НА ЗАТВОРЕНИТЕ ОБЩЕСТВА ОТ РОДА НА ПОМАШКИТЕ СЕЛА В РОДОПИТЕ, ЗАЩОТО СЕ ЖЕНЯТ И ОМЪЖВАТ ПОМЕЖДУ СИ, НЯМА ОТДАЛЕЧЕНОСТ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА И ЗАТОВА СЕ ИЗРАЖДАТ. У НАС ТОВА Е ТАКА ПРИ ПОМАЦИТЕ И ***.