Всеки десети не почиства зъбите си правилно

По начин, който да предпазва ефективно от кариес
Обновена: 21 май 2012 15:27 | 21 май 2012 15:16,
4
Всеки десети не почиства зъбите си правилно
източник: Reuters

Мнозина не знаят как да почистват зъбите си правилно, установяват шведски учени. 

Докато почти всички шведи си мият зъбите, само един на 10 души го прави по начин, който предпазва ефективно от кариес.
 
Две отделни проучвания на Университета на Гьотеборг изследват денталните навици на повече от 2000 души на възраст 15-16, 31-35, 60-65 и 76-80 години. Участниците попълват въпросник, в който отговарят колко дълго използват четката за зъби и колко паста употребяват при почистване.
 
Изследователите се изненадват, откривайки, че 90% не почистват зъбите си по най-ефективния начин.
 
„Шведите като цяло почистват зъбите си, но най-вече заради социалните норми и по-скоро за да се чувстват свежи, а не толкова, за да предотвратят кариеси.“, казва Пиа Габре, ръководител на изследванията. Повечето от интервюираните участници са се научили да си мият зъбите като деца, от техните родители. Дори ако в по-късен етап от живота си те са информирани за по-ефективни техники на почистване, те продължават да го правят по старите методи, пояснява експертът. 
 
Изследователите заключават, че знанията за почистването на зъбите трябва да се подобрят, а становищата на специалистите трябва да бъдат опростени, по-ясни и лесни за използване.
 
От ниска дентална култура страда и българинът, неведнъж са отбелязвали наши специалисти. 
 
Грижата за денталното здраве е от особено значение за цялото тяло. Затова един от начините да се грижим за доброто си здравословно състояние е като спазваме отлична устна хигиена.
 
Как да четкаме правилно зъбите? Британската дентална асоциация препоръчва използването на мека четка за зъби с малка глава, тъй като почиства по-ефективно от останалите. С четката трябва да успявате да достигате и места в най-задната част на устата, където могат да се натрупват бактерии.
 
Най-добрата техника на четкане е чрез кръгови движения, а не нагоре и надолу. 
 
Зъбите трябва да се почистват най-малко три минути, два пъти на ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: зъбикариеспочистване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
неплатен биолог преди 11 години
Гени бе, човеко.
3
1
 
4
 
! Отговори
gtf преди 11 години
тва с меката глава ...четката де, знаете кво да си я направите. Пуша по кутия цигари на ден, пия кафета и си мия зъбките за не по-вече от 1/2 минута щото нема време...са драги платени стоматолози - обяснете ми защо имам само ЕДИН кариес, пък скоро ще чукна 40-така
2
0
 
4
 
! Отговори
хакуна преди 11 години
"Всеки десети не почиства зъбите си правилно""само един на 10 души го прави по начин, който предпазва ефективно от кариес"Оправете си заглавието.
1
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
голямо откритие........да бяха писали поне, че не е нужно да се слага 1 тон паста, защото е вредна. също така и за конците, и за почистването на езикаима и много начини още - търкане с плодове, с олио... и какво ли още не