Хъркането е свързано с риск от рак

Опасно е, когато се хърка непрекъснато
23 май 2012 15:45,
5
Хъркането е свързано с риск от рак
източник: Reuters

Страдащите от лека форма на хъркане, са само с 0,1 пъти по-изложени на тази опасност, откриват учени. При постоянно хъркащите обаче рискът се удвоява, а при хората с тежка форма той е 4,8 пъти по-висок.

Хъркането повишава риска от фатален изход от онкологично заболяване, според резултати от проучване.
 
Резултатите са изготвени на база анализ на проучвания на съня сред 1522 души над 22-годишна възраст.
 
Предишни изследвания сочат, че недостигът на кислород, причинен от хъркането, може да насърчи растежа на туморни образувания.
 
Настоящето е първото, което показва връзка между нарушеното дишане по време на сън и повишен риск от летален изход при раково болни, пояснява водещият изследовател д-р Хавиер Нието от училището по медицина и обществено здраве към Университета на Уисконсин. 
 
Установява се, че тази връзка е по-силна при хора със затлъстяване, след като изследователският екип взима предвид и фактори като тютюнопушене, възраст, пол и тегло.
 
Потвърждаването на резултатите в следващи проучвания ще доведе до подобряване на диагностиката и лечението на хъркането при хора, засегнати от ракови заболявания, както и до удължаване на живота им, смятат учените. 
 
Резултатите са отразени в сп. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ракхъркане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази глупост откъде я измислихте?
3
1
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
В Уисконсин,на границата с Канада,живеят само северноамерикански индианци и естествено....учат в местнияуниверситет.Не казвам че материята е...маловажно,но явно ректорът на университета стемата за...хъркането,която е бич за...бледоликите(но не за индианците ),се...хабилитирал и е станал доктор на...науките.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писането на глупости - също!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето го разковничето на човешкия враг 1!А ние си мислим че това били цигарите,алкохола, храните и ядрените излъчвания!Баща ми лека му пръст,почина на 91,хъкаше като гатер и почина какта се казва здрав!