За силна памет – внимавайте с мазното!

Поне 20% от мазнините в менюто ни трябва да бъдат мононенаситени
Обновена: 23 май 2012 12:27 | 23 май 2012 12:27,
4
За силна памет – внимавайте с мазното!
източник: Reuters

Прекалената консумация на червено месо, масло и други храни, които съдържат високи нива на наситени мазнини, увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция.

Американско проучване на Харвардския университет открива, че жените, които често консумират храни, богати на този вид мазнини, имат затруднения с паметта.
 
За сравнение – по-силна памет имат тези, които си осигуряват повече мононенаситени мазнини, консумирайки зехтин, слънчогледово масло, семена, ядки и авокадо.
 
Проследявайки промените в когнитивната функция, учените установяват, че от значение е не толкова количеството, колкото видът на консумираните мазнини.
 
Изследователите изготвят доклад на база преглед на данните на 6000 жени, които извършват серия от когнитивни тестове за период от четири години и отговорят на въпросници за начина си на живот и хранене.
 
Замяната на вредните мазнини с полезни е сравнително проста хранителна модификация, която може да помогне на предотвратим спад в паметта, уточнява д-р Олива Окереке от изследователския екип. 
 
Режимът на хранене, полезен за клетъчните мембрани, включително и клетките на мозъка, включва мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини, които са богати на омега-3 мастни киселини.
 
Докладът е публикуван в Annals of Neurology.
 
Според съветите на лекари, количеството мазнини, които приемаме с храната, не трябва да превишава 25-35% от общото количество дневни калории. Поне 20% от мазнините трябва да бъдат мононенаситени, 10% - полиненаситени, а останалите 5-7% - наситени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
абитурент преди 11 години
За паметта това не съм го пробвал ама като изям една шкембе чорба с 1 бира и заспивам.
3
1
 
0
 
! Отговори
milata преди 11 години
tuk malko 6te posporim s u4enite.po4ti vsi4ki zabolyvaniy sa ot stres.
2
1
 
0
 
! Отговори
Принцип преди 11 години
Принципът е..... разнообразие в яденето. Не на блажно, сувороядство и бягайте далече от преработени храни: рафинирана захар, шоколад, кашкавал, сладолед, пържени и бланширани картофи и др.вкусотии.
1
2
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Dnes.bg, нищо не пишете за мен напоследък... Май бързо започнахте да забравяте чия е ръката, която Ви храни!